Şuteu: Nu voi semna noul contract al managerului MȚR decat dupa clarificarea problemelor

Vlad Toma | 05.08.2016

Corina Şuteu, ministrul Culturii din Romania, a anuntat, in urma intalnirii de ieri cu angajatii Muzeului Țăranului Român, ca nu va semna contractul noului manager al muzeului decat dupa ce vor fi clarificate problemele semnalate de angajatii acestei institutii.

Pe aceeași temă

 

"Discuția avută în această dimineață cu angajații Muzeului Țăranului Român - MȚR a fost foarte bună și necesară. Multe din problemele și vulnerabilitățile expuse de către o parte a specialiștilor muzeului sunt juste și impun o serie de clarificări. În acest moment se analizează o contestație a concursului de proiecte de management, urmând ca după această analiză să se anunțe rezultatul final al concursului de la MȚR.

 

În paralel, Corpul de Control al Prim-Ministrului desfășoară o acțiune de verificare a desfășurării concursului și a situației sesizate de către angajații MȚR, situație care persistă de multă vreme în interiorul instituției. Până când nu vor fi clarificate toate punctele discutate astăzi cu angajații Muzeului Țăranului Român, nu voi semna noul contract al managerului MȚR," a transmis ministrul Culturii.

 

Şuteu s-a intalnit ieri cu angajatii Muzeului Țăranului Român. Intalnirea a avut loc in contextul discutiilor legate de concursul pentru obtinerea postului de manager al Muzeului Taranului, concurs contestat de mai multi reprezentanti ai societatii civile.

 

In mediul online a fost initiata zilele trecute o petitie prin care i se cerea premierului Dacian Cioloş sa verifice modul in care a avut loc numirea lui Virgil Nitulescu in functia de manager al Muzeul Țăranului Român, in urma anularii concursului castigat de Vintila Mihailescu.

 

Corpul de control al premierului a efectuat o acțiune de control la Ministerul Culturii, pentru a verifica modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director al Muzeului Țăranului Român.

 

Printre cei care au semnat petitia initiata zilele trecute se numarau Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Prințesa Marina Sturdza, Dan Perjovschi, Anca Manolescu, Theodor Paleologu, Mirel Banica, Stefan Agopian si altii.

 

Initiatorii petitiei considera ca Muzeul Național al Țăranului Român este decredibilizat din cauza noului management "impropriu si ilegal", muzeul aflandu-se in pragul colapsului din cauza desemnarii unui manager "ale cărui performanță și profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfăcătoare de către Ministerul Culturii, încă din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din funcție în 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme."    

 

Virgil Nițulescu, posibilul viitor director, este acuzat de un "manageriat lipsit de viziune, discreționar, cu efecte directe în afectarea imaginii instituției și fără o conlucrare colegială cu specialiștii muzeului," precizandu-se ca acesta ar fi ajuns din nou in functie, dupa ce a pierdut un concurs, deoarece a profitat de o "serie de conjuncturi politice și inerții instituționale."

 

Petitia initiata poate fi semnata AICI.

 

Cititi textul integral al petitiei:

 

"Muzeul Țăranului Român în derivă. Scrisoare Deschisă adresată Prim-Ministrului României, dl. Dacian Cioloș          

        

Domnule Prim-Ministru,             

 

Societatea civilă ia act, cu tristețe și îngrijorare, de faptul că una dintre instituțiile culturale fundamentale din România este astăzi periclitată și decredibilizată prin abandonarea ei în ,,grija” unui management impropriu, inadecvat la sarcina sa și, finalmente, ilegal: Muzeul Național al Țăranului Român se află, din păcate, în pragul colapsului atât ca funcționare cât și ca imagine, în urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului. Este intolerabil ca destinul acestei instituții identitare pentru cultura românească să fie lăsat de atâta timp la discreția unui directorat interimar deficitar și să fie acum legat pentru încă 5 ani de un manager ale cărui performanță și profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfăcătoare de către Ministerul Culturii, încă din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din funcție în 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme.              

 

Domnul Virgil Nițulescu, actualul director interimar și posibilul viitor director pentru un nou mandat de 5 ani al Muzeului Țăranului Român s-a dovedit a fi în ultimii 6 ani un manager incapabil să facă față exigențelor profesionale și morale pe care le reclamă directoratul unei instituții culturale naționale. Ultimele semnalări în presă, generate de memorii ale unor specialiști și membri ai Consiliului de Administrație al MNȚR adresate fie directorului, fie Ministrului Culturii și rămase fără răspuns, dezvăluie practicile unui manageriat lipsit de viziune, discreționar, cu efecte directe în afectarea imaginii instituției și fără o conlucrare colegială cu specialiștii muzeului. Revocat așadar din funcție de jure în urma evaluării Ministerului Culturii din 2014, domnul Nițulescu a reușit totuși să profite de o serie de conjuncturi politice și inerții instituționale pentru a rămîne, de facto, director interimar al Muzeului pînă în luna mai 2016, cînd Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea respectivei funcții. La acest concurs, domnul Nițulescu a pierdut în fața reputatului profesor Vintilă Mihăilescu, cercetător recunoscut pe plan internațional și apreciat pentru activitatea sa în domeniul etnologiei și antropologiei românești.              

 

În urma contestației pe care a depus-o după acest prim concurs, domnul Virgil Nițulescu a reușit să obțină anularea lui invocînd ,,incompetența în domeniu” a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în arhitectura vernaculară românească, președinte al Fundației Pro Patrimonio și membru în Consiliul Științific al Muzeului, arhitectul Șerban Sturdza.  În chip inexplicabil, comisia de contestații a acceptat contestația astfel formulată de candidatul pierzător, ceea ce a creat premisele organizării unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o nouă comisie, în luna iulie 2016. Această a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect câștig de cauză lui Virgil Nițulescu.

 

Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil și denotă în chip evident o falsificare a condițiilor unui concurs onest. Ne întrebăm, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul Național al Țăranului Român (2005-2010) punând în operă idei dintre cele mai creative și adecvate misiunii Muzeului, să fie descalificat în fața unui demers managerial sancționat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014.              

 

Ne exprimăm, Domnule Prim-Ministru, îngrijorarea cu privire la soarta Muzeului și vă solicităm să dispuneți de urgență o reevaluare a modului în care Ministerul Culturii a desfășurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capăt situației de ilegalitate instituțională în care se află domnul Virgil Nițulescu precum și degringoladei manageriale de la Muzeul Național al Țăranului Român, la care s-a ajuns prin anularea ilicită a concursului din mai 2016."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22