Tânarul Jurnalist al Anului: Cei mai buni tineri ziaristi de presa scrisa, premiati cu câte 1.000 euro

Fara Autor | 02.12.2014

Pe aceeași temă

Trei ziaristi din presa centrala - Victor COZMEI (HotNews), Roxana PRICOP (Ziarul Financiar) și Anca SIMINA (Gândul) si o ziarista din presa locala, de la Constanta, Andreea PAVEL (Info Sud-Est) au fost desemnati câstigătorii celor patru sectiuni – Justitie, Economie, Actualitate si Mediu – ale editiei din 2014 a concursului Tânarul Jurnalist al Anului.

La festivitatea de premiere a celei de-a XVa editii, reprezentantii sponsorilor E.ON România, UniCredit Tiriac Bank si ECO-ROM Ambalaje, precum si directorul organizatiei partenere pentru sectiunea Justiție - Fundatia Konrad Adenauer – Programul Media Europa de Sud-Est –  le-au înmânat laureatilor cele patru Mari Premii de cate 1.000 de euro.

Gala TJA, antrenata de jurnalistul Alexandru (DUCU) Hâncu – editorialist la Kamikaze, a prilejuit o scurta trecere în revista a istoriei concursului – 15 editii, 75 de laureati, 21 de sectiuni – si o prezentare amanuntita a acestei editii aniversare: 60 de înscrieri, numeroase candidaturi din presa locala (20) și trei din Republica Moldova.

Juriile specializate au selectat cate trei sau patru finalisti pentru fiecare sectiune, dintre care a fost ales castigatorul Marelui Premiu. 

„Cu ocazia premierii este scos in evidenta unul dintre articolele cu care câstigatorul s-a înscris in concurs, pentru a ilustra si tipul de presa promovat de Tânarul Jurnalist al Anului, principalele criterii – acuratete, echilibru, impact si relevanta, abordare inedita, scriitura”, spune Cristina Guseth, director Freedom House România, organizator al concursului. „Dar toate articolele inscrise in competitie sunt evaluate, urmarindu-se angajamentul editorial pe o perioada mai lunga de timp. Dincolo de un articol bun, de scriitura aleasa, sunt premiate de fapt efortul sustinut, documentarea aprofundata, abordarea inedita a unor subiecte de impact, o anume constanta a prestatiei jurnalistului. Nu e un foc de artificii. Citind articolele selectate anul acesta pentru Marele Premiu, dar si cele intrate in finala, veti vedea miza. Intr-o democratie consolidata , toate aceste articole premiate ar produce fie schimbari legislative, fie noi politici publice ori schimbarea unor oficiali iresponsabili.”

La festivitatea de premiere, a participat si Petrisor OBAE (Pagina de Mediafost laureat TJA în 2004

care a  adus in discutie conditia tinerilor ziaristi care îsi respecta profesia într-un peisaj media dominat de moguli, dar si succesele inregistrate recent de presa online in fata media traditionale.


Victor Cozmei - „Justitie si Stat de drept”

Cea mai disputata sectiune a editiei din 2014 a Tânarului Jurnalist al Anului a fost, fara îndoiala, „Justitie si Stat de drept”. Introducerea acestei sectiuni, spun organizatorii, nu ar fi fost posibila fara implicarea Fundatiei Konrad Adenauer – Programul Media Europa de Sud-Est cu sediul la Sofia. Christian Spahr (foto, stanga imaginii), directorul fundatiei, i-a inmânat Marele Premiu lui Victor Cozmei (foto dreapta imaginii), jurnalistul HotNews, ales în cele din urma de juriul format din Liviu Avram (Adevărul, foto centru), Paul Radu (RISE Project) și Laura Ștefan (EFOR).

Secțiunea a avut patru finalisti:


Atilla Biro (Gândul.info)
Cum a fost angajat nepotul din Flămânzi la cabinetul fostului judecător CCR Aspazia Cojocaru: „Vă rog să nu mă mai deranjaţi!”


Victor Cozmei(HotNews.ro)
România, Raiul avocaților condamnați penal. Câteva cazuri emblematice cu avocați condamnați definitiv, dar care pledează în continuare în instanță. Ce zice Baroul în cazul Florin Costiniu


Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigaţii Media)
Fundația PSD-EADS


Lilia Zaharia (Asociaţia de Presă Independentă din Republica Moldova)
Judecători cu case „fără preț” și pământuri „fără valoare”


Redactorul sef adjunct al ziarului Adevarul, Liviu Avram, a scos in evidenta articolul bine-documentat al lui Victor Cozmei despre avocatii condamnati care continua sa pledeze in instantele române, „exemplul clasic de subiect care, fără inițiativa personală a jurnalistului, nu ar fi ajuns să fie publicat.”


Christian Spahr, directorul KAS Programul Media Europa de Sud-Est cu sediul la Sofia, i-a felicitat pe castigator si pe finalisti: „E nevoie de ziaristi talentati si motivati pentru a scoate la lumina lucruri care inca sunt ascunse. Vrem sa popularizam aceste exemple de bune practici, toti finalistii au avut articole excelente, iar decizia finala nu a fost una usoara.”

 

Andreea Pavel - „Mediu si Ecologie”

Sectiunea „Mediu si Ecologie”, sponsorizata de ECO-ROM Ambalaje, a avut trei nominalizari

- Olga Cealgăi și Valentina Basiul - Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova și „Adevărul” Moldova
Adevărul despre codrii Moldovei: bani, tupeu şi pile-n Parlament

Andreea Pavel - Info Sud-Est, Constanța
Inconștiență și ipocrizie! Statul român nu mai supraveghează iazurile de steril de la Baia, unde se procesa cuprul extras din mina Altân Tepe


Vlad Odobescu - Casa Jurnalistului
Dr. Menci și OMG-urile lui Voiculescu


Reprezentantii sponsorului ECO-ROM Ambalaje, directorul general Sorin Cristian Popescu si directorul de Relatii Publice și Comunicare Lorita Constantinescu i-au înmânat  Andreei Pavel (Foto, a doua persoana din dreapta imaginii) Marele Premiu.

Juriul format din Cristian Lascu - senior editor la National Geographic, Sabina Fati redactor-sef adjunct la România Libera și Razvan Muresan – jurnalist la Business Magazin si laureat al TJA în 2012 la sectiunea Economie a remarcat in special articolul privind pericolul lasarii de izbeliste a iazurilor de steril de la exploatarea de cupru de la Altân Tepe, articol publicat de Andreea Pavel în ziarul Info Sud-Est.

 

Roxana Pricop – „Economie”

UniCredit Țiriac Bank, reprezentata de Elena Constantinescu - Media Relations Senior Officer,  a sponsorizat pentru a zecea oara sectiunea „Economie” la Tânarul Jurnalist al Anului. Membrii juriului, 

Dan Suciu - purtator cuvânt al BNR, Serinela Spatarelu - director Ziare.com si Lidia Moise - realizator TVR, au selectat trei finalisti :

 

Florin Cojocaru - Economica.net
Fortus Iași, atrasă într-un concubinaj cu magnatul Tender. De ce a eșuat planul? DOCUMENTE -


Roxana Pricop - Ziarul Financiar
România are nevoie de 2.300 angajați plătiți de trei ori mai bine decât în Polonia pentru a supraveghea un sistem financiar de șase ori mai mic


Miza noii legi a retrocedărilor: terenuri de 1,2 miliarde de euro și jumătate din pădurile României vor putea fi cumpărate cu puncte


Claudiu Zamfir (HotNews și cursdeguvernare.ro):
Scrisoarea Bruxellesului către București pe fondurile 2014-2020. Propunerile ”Nu întrunesc condițiile minime de calitate și credibilitate”

 

Dintre acestia, au ales-o pe Roxana Pricop de la Ziarul Financiar pentru calitatea constanta a articolelor, pentru „claritate” si pentru „constructia robusta” a articolelor care „fac accesibile teme complexe precum reglementarea retrocedarii a jumatate din padurile României” asumata de guvern în martie 2013.

 

Anca Simina – „Actualitate interna”

Cele mai numeroase inscrieri – 30, intre care 10 din presa locala – au fost la sectiunea „Actualitate interna”, sponsorizată de E.ON România. Juriul format din Andreea Pora - redactor șef adjunct ai Revistei 22, Alexandru Lăzescu (foto)- redactor sef al Revistei 22, director al Ziarului de Iași si Brîndusa Armanca – realizator de emisiuni la TVR Timișoara a selectat urmatorii finalisti:

 

Dan Lungu - Mediafax, Alba-Iulia
REPORTAJ: În urma parlamentarilor, la Roşia rămân aceleaşi patimi: "Aurul ne aduce fericire sau ne ucide"


Antonio Glodeanu  - Yahoo!News 
„Orfanii” cu părinţi ai României


Anca Simina - Gândul.info
Raiul Imobiliar RA-APPS. Ce n-a văzut premierul: Gândul a găsit pe lista lui Ponta 28 de erori -


Laura Stefanut - Casa Jurnalistului / digi24.ro
Fantomele Sportului din București  
Cât costă școala gratuită și cine profită de pe urma concursurilor școlare private?


Reprezentanta juriului, doamna Brîndusa Armanca(foto, centrul imaginii), realizator al TVR Timisoara, a anuntat câstigatoarea acestei sectiuni - ziarista Anca Simina (foto, dreapta imaginii) de la Gandul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22