Tanczos Barna a evitat să spună dacă UDMR e de acord cu discursul lui Viktor Orban de la Tușnad

L. G. | 10.08.2022

Ministrul Mediului Tanczos Barna a evitat mai bine de 10 minute un răspuns la întrebările jurnaliștilor, referitor la atitudinea UDMR față de discursul rasist și anti-UE al lui Viktor Orban la Băile Tușnad

Pe aceeași temă

„Sunt declarațiile domnului Orban. În ceea ce privește punctul de vedere al UDMR, a fost prezentat de domnul președinte Kelemen, și în momentul de față nu exprimăm alt punct de vedere în ceea ce privește declarațiile de la Tușnad”, a spus Tanczos Barna.

La insistențele jurnaliștilor, Tanczos a reluat răspunsul evaziv.

„Punctul de vedere exprimat de domnul Kelemen îl aveți. Este un punct de vedere al domnului Kelemen și al UDMR”, a repetat ministrul.

Întrebat dacă este de acord cu declarațiile lui Viktor Orban, lideurl UDMR a spus din nou: „Punctul meu de vedere personal l-am spus acum câteva zile, rămân la același punct de vedere. Mulțumesc”.

„Sunteți ministru în guvernul României, și e important ca românii să știe dacă susțineți sau nu”, a revenit un jurnalist la întrebare.

„Nu dorim să exprimăm alte detalii. Mulțumesc”, a fost răspunsul ministrului.

Lămuririle cerute UDMR după discursul presărat cu declarații rasiste al lui Viktor Orban mai întârzie. Liderii Uniunii așteaptă să revină Kelemen Hunor vineri din concediu pentru o discuție pe această temă, cerută de președintele Klaus Iohannis și de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Despre o discuție în coaliție, cerută de unii lideri politici, Tanczos Barna a spus că „vom vedea când și la ce oră va avea loc ședința de coaliție și după se vor face declarații. Așteptăm coaliția, să fie stabilită ora, dată, dacă se va discuta, e o discuție care poate să aibă loc fără probleme. Domnul președinte Kelemen vine vineri în țară. Coaliția, dacă are loc, o să se discute acolo această problemă, dacă se pune problema acestei discuții, ulterior partidele din coaliție vor face declarații”.

Ministrul Mediului a fost întrebat și despre solicitarea președintelui Klaus Iohannis ca liderii UDMR să explice dacă au aplauda prezența lui Viktor Orban sau discursul său. „Ce ați aplaudat?”, l-au întrebat jurnaliștii pe Tanczos Barna.

„În momentul în care va avea loc această discuție, ulterior vom face declarațiile de rigoare. Nu, eu personal nu am vorbit cu domnul președinte Iohannis. Explicațiile vor veni după discuțiile de rigoare”, a mai spus ministrul.

Barna: „UDMR nu a folosit banii din Ungaria niciodată”

Cât privește finanțările de la Budapesta pentru investiții în Transilvania, finanțări care sunt făcute prin fundații apropiate UDMR, Tanczos Barna a spus că acestea sunt legale și respectă legislatia națională și europeană.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că „UDMR nu a folosit banii din Ungaria niciodată, nu a beneficiat de finanțare niciodată, banii primiti nu au fost folosiți niciodată în scop politic”.

Întrebat despre acordul care trebuia să existe la nivel guvernamental pentru astfel de investiții, Tanczos Barna a spus că, „dacă se consideră ca la nivel diplomatic că e nevoie de un acord, cu siguranță acesta va exista între Ministerul de externe de la București și Ministerul de externe de la Budapesta”.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F413578907503565%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22