Tanczos Barna: Scăderea debitului Dunării nu reprezintă deocamdată un pericol pentru CNE Cernavodă

L. G. | 25.07.2022

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, la Digi24 că nivelul Dunării scade, dar a adăugat că momentan nu există niciun risc pentru funcționarea centralei de la Cernavodă.

Pe aceeași temă

"Nivelul Dunării este afectat și de seceta din Europa, nu doar din România. Ne concentram pe menținerea rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare administrate de Apele Române sau Hidroelectrica, pentru a asigura continuitate. Chiar și în aceste condiții, nivelul apei e mult sub media anuală.

Momentan avem debitul care să asigure funcționarea centralei de la Cernavodă. Monitorizăm zilnic situația. Nu e niciun risc acum pentru Cernavodă", a asigurat Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că seceta mai durează trei-patru zile, cel puțin până joi.

"Fac apel privind consumul rațional al apei potabile. Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigații", a spus ministrul.

Recomand fermierilor ca, dacă folosesc apa din râuri și pâraie, lacuri, să ia legătura cu Apele Române din județ", a subliniat ministrul.

Întrebat despre situația din teritoriu, Tanczos Barna a declarat că în următoarele zile probabil vor fi și mai multe autorități locale care să fie nevoite să impună anumite restricții. "De aceea, apelul la un consum rațional e mai important ca oricând", a conchis ministrul Mediului.

Nu se mai pompează apă din Dunăre pentru irigații

În judeţul Dolj au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat, pentru Agerpres, că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

"Debitul Dunării a scăzut la 1.950 metri cubi pe secundă începând de azi-dimineaţă. Normal, în această perioadă, la intrarea în ţară, debitul Dunării era de circa 2.500 metri cubi pe secundă. În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut cu 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, deci staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face. Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore", a declarat directorul ANIF Dolj pentru Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22