Tăriceanu amenință că se aliază cu Ponta pentru a candida la președinție. Pro România confirmă

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2019

Călin Popescu Tăriceanu spune că dacă nu e acceptat candidatul comun la președinție din partea PSD-ALDE, atunci ALDE se va alia cu Pro România, înființând un USL mai mic.

Pe aceeași temă

Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România, a declarat luni la RFI că partidul condus de Victor Ponta este dispus să-l susțină pe Tăriceanu în cursa pentru Palatul Cotroceni, singura condiție fiind ca ALDE să iasă de la guvernare și să nu mai susțină actuala majoritate parlamentară.

Liderul ALDE și-a anunțat candidatura, indiferent dacă va forma alianța cu alte forte politice care să-l susțină în campania electorală sau daca va candida exclusiv din partea partidului pe care il conduce. Victor Ponta a randul său a propus PSD și ALDE sa aibă un candidat comun la prezidențiale, care sa fie selectat dintre cei care sunt cei mai bine cotați in sondaje, indiferent de partidul din care provine.

Pro Romania își va desemna propriul candidat la începutul lunii septembrie: „Îl vom desemna la începutul lunii septembrie. Cunoașteți deja că Victor Ponta a lansat ideea unei candidaturi comune susținute de PSD, Pro România și ALDE, în ideea de a asigura un echilibru pe scena politică națională (...). Nu știu dacă această propunere a noastră va avea susținerea celorlalte două partide. După cum decurg lucrurile, probabil că vor fi candidaturi separate”.

Pro Romania o ofertează si pe Firea

Senatorul Pro Romania o tentează și pe Gabriela Firea sa candideze, însă sunt slabe șanse ca primarul Capitalei să părăsească PSD: „Una din propunerile noastre este legată de domnul Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației. A și gestionat funcția de prim-ministru o perioadă scurtă de timp și a lăsat o impresie bună oamenilor, în general, dar cred că pot fi luate în discuție și alte variante. Eu n-am nici o rezervă în a vă spune că o candidatură, de exemplu, independentă a doamnei Firea ar putea să fie susținută de Pro România”.

Legat de Călin Popescu Tăriceanu, senatorul a precizat: „Această discuție la fel trebuie decisă în structurile de conducere ale partidului. Luăm act de această propunere și vom vedea care sunt avantajele și dezavantajele (...) În urmă cu vreo patru-cinci luni de zile și eu și Victor Ponta am spus că am putea susține candidatura domnului Tăriceanu, cu condiția să plece de la guvernare și să nu mai susțină această majoritate”.

Tăriceanu vrea cu orice chip la Cotroceni

Refuzat de PSD, liderul ALDE este mult mai dispus să încheie o alianță cu Pro România, dacă acceptă ca el să fie candidatul comun din partea celor două partide. Un fel de USL mai mic, format din dizidenții din cele două partide care au format alianța mare: PNL și PSD.

Liderul ALDE s-a enervat după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat joi în premieră că ”dacă partidul îmi va cere să candidez la prezidențiale, voi accepta ce spune partidul. Dacă nu există o altă opțiune care să ne ducă în turul 2 și să câștigăm, nu voi da înapoi. Nu vreau să dau impresia că sunt un om laș”.

În schimb, Călin Popescu Tăriceanu ține să candideze la președinție, dar dorește ca fie candidatul comun al cât mai multe formațiuni politice.

„Dacă vom merge cu mai mulţi candidaţi, riscurile legate de a nu ajunge în turul doi sunt foarte mari (…) şi candidaturile separate, dacă vom hotărî aşa, pot să aducă în timpul campaniei o anumită stare de tensiune (…) şi nu cred că coaliţia noastră va ieşi în aceste condiţii mai întărită în noiembrie din alegerile prezidenţiale”, a mai spus preşedintele ALDE.

El a adăugat că a discutat cu colegii despre o posibilă candidatură a sa, aşteptată de mulţi din ALDE şi chiar din PSD, dar pentru acest lucru este nevoie de „o susţinere cât mai largă”.

„Împreună cu colegii mei am analizat acest lucru şi mă îndrept spre o candidatură, dar această candidatură ar fi mult mai util să aibă o susţinere cât mai largă, adică să fie din partea coaliţiei PSD şi ALDE şi poate chiar mai mult. Am văzut că există o aşteptare din partea susţinătorilor noştri, mă refer şi la cei din ALDE şi din PSD, de a avea o candidatură cât mai puternică. Am văzut şi sondajele (…) şi cred că un asemenea candidat, cu susţinere comună, are toate şansele să se opună cu succes actualului preşedinte. Dacă nu vom reuşi să avem un candidat comun cu PSD-ul, după data de 22 iulie, vom vedea cum vom configura o alianţă care să aibă un candidat cu şanse”, a spus Tăriceanu.

Se sparge coaliția PSD-ALDE ?

Întrebat dacă există riscul ca subiectul desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale să ducă la destrămarea coaliţiei PSD-ALDE, preşedintele Senatului a răspuns: „Eu întotdeauna acord tot respectul şi consideraţia pentru partenerii politici şi acest lucru cred că s-a văzut în aceşti doi ani şi jumătate de când am format coaliţia de guvernare, însă dincolo de orgolii cred că trebuie să avem ceva pragmatism politic, realism politic şi să vedem care este poziţionarea posibililor candidaţi (…), de aici trebuie să pornească şi analiza, şi decizia”.

Liderul social-democraților, Viorica Dăncilă a spus că ar prefera ca PSD să aibă un candidat pe care ea să îl susțină ca premier și președinte de partid. „În acest moment eu cred că e bine să avem un candidat susținut de toate organizațiile județen. Avem deja rezultatul primului sondaj în partid și vreau să fac un nou sondaj cu primii 2-3 clasați”, a spus Dăncilă la DCnews săptămâna trecută.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22