Tăriceanu: Ce e rău în OUG 7? Că e independentă?

Redactia | 14.03.2019

"Ce e rău în OUG7?", a întrebat la Digi24 preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a subliniat că secţia specială pentru magistraţi are procurori selectaţi pe baza unei proceduri transparente.

Pe aceeași temă

"Ar fi mai bine să intervină factorul politic?", a întrebat Tăriceanu, care a făcut paralela cu discuţiile din Parlamentul European privind procurorul european: „A fost o negociere la sânge în LIBE şi CONT între grupurile politice”.

„Secţia (specială pentru magistraţi – n.r.) are procurori care sunt selectaţi pe baza unei proceduri transparente de către CSM, care numeşte şi şeful acestei secţii. E mai bine să intervină factorul politic?

Fac o paralelă cu spectacolul văzut în PE, Europa ne dă lecţii. A fost o negociere la sânge în LIBE şi CONT între grupurile politice.

Cred că de multe ori avem lucruri de învăţat de la UE.

La noi, secţia e aleasă de CSM, şeful secţiei tot de CSM şi nu e bine. Poate ar trebui să luăm modelul european.”

Tăriceanu a adăugat că în România sunt sute de procurori „mai bine pregătiţi decât Kovesi, cu profil moral corect, cu probitate profesională”. „La Kovesi avem deficit enorm”, a susţinut el.

Preşedintele Senatului a afirmat că DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri „care ies acum la suprafaţă” şi „se răsfrâng asupra românilor”.

Referitor la conţinutul OUG 7, Tăriceanu a spus că aflase de la ministrul Justiţiei că urma să fie înfiinţată secţia specială pentru magistraţi.

El a spus că secţia nu e scoasă din Ministerul Public, dar că e independentă: „Discutăm de independenţa procurorilor. Când e asigurată, nu mai e bună. Deci, ce se doreşte? Înseamnă că Parchetul General controla prin diferite metode DNA, DIICOT. Procurorul general avea o grijă deosebită să le pună beţe în roate ca secţia să nu poată funcţiona. CSM a avut rolul important, a fost filtrul care a analizat propunerile şi le-a aprobat. Mi se pare că prea des se umblă cu dubla măsură.

Poate ar fi mai interesant ca în România să fie respectată legea de către procurori, asta ar fi cel mai interesant. Să privim cu obiectivitate lucrurile grave”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22