Tăriceanu: Doamna Dăncilă, atât de speriată sunteți, că vreți să transformați PSD la loc în FSN?

Laurentiu Gheorghe | 28.09.2019

Călin Popescu Tăriceanu îi transmite lui Dăncilă, revoltat de decizia de a declara ALDE și Pro România, partide neparlamentare, că „aranjamentele de culise” împiedică o „competiție onestă”

Pe aceeași temă

Liderul ALDE acuză aranjamente de culise ale PSD, dar ține să-i aducă aminte premierului că atunci „când sapă groapa altuia, «orice om să-i fie frică»”

„Biroul Electoral Central, în dispreț față de lege și de realitatea politică, a decis că Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și de Pro România, nu are dreptul la reprezentanți în secțiile de votare. Iar fără reprezentanți, orice candidat important este lăsat fără minima protecție în fața tentației aranjamentelor de culise. Vorbim permanent de competiție onestă, de dreptul neîngrădit la vot, dar facem tot posibilul să «aranjăm» o procedură cât mai netransparentă și mai nedemocratică, una care să-i avantajeze pe «ai noștri» în detrimentul «altora»”, a scris Tăriceanu sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

O mârșăvie electorală

Tăriceanu mai scrie că ceea ce a făcut Biroul Electoral Central este o „mârșăvie electorală” pusă la cale de Viorica Dăncilă și „ceilalți complici” și că este atât de speriată încât este gata să transforme PSD la loc în FSN:

„Înțeleg că Mircea vă suflă-n ceafă în sondaje, dar, doamna Dăncilă, atât de tare vă sperie candidatul nostru încât sunteți gata să transformați PSD la loc în FSN? Vreți să vă înlăturați competitorii prin orice mijloace, doar-doar veți prinde salvatorul turul doi? Am să vă spun doar atât, dumneavoastră și celorlalți complici la această mârșăvie electorală, că nu am altfel cum să-i spun: când sapă groapa altuia, «orice om să-i fie frică»! Nu de alta, dar s-ar putea să ajungă chiar el/ea în fundul acesteia.”

Biroul Electoral Central (BEC) a decis joi că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului, ceea ce înseamnă că cele două formațiuni vor avea mai puțini reprezentanți în birourile electorale și în secțiile de votare, iar candidatul Mircea Diaconu se va afla pe ultimele poziții de pe buletinul de vot din primul tur al alegerile prezidențiale.

Norica Nicolai a declarat că, la şedinţa BEC de vineri, a fost discutată propunerea ca Mircea Diaconu să fie exclus din prima etapă a extragerii la sorţi pentru a stabili ordinea pe buletinele de vot. Ea acuză că este posibil ca Diaconu să nu poată fi reprezentat în secţiile de votare. Nicolai a mai anunţat că „Alianţa pentru Un Om” va contesta decizia BEC, imediat după ce va fi făcută publică. Norica Nicolai a adăugat că MAE a propus tipărirea a aproximativ 2.900.000 de buletine de vot, în condiţiile în care în Registrul Electoral sunt înscrişi circa 700.000 de români din străinătate.

Meleșcanu: Călin, Orgoliul a fost mai mare decât logica

Teodor Meleșcanu, dat afară din ALDE, dar care nu se dă dus cu una, cu două din partid, deși activează sub steagul PSD, îl acuză pe Tăriceanu că el este responsabil pentru că acum este liderul unui partid neparlamentar și nu mai are un candidat propriu la alegerile prezidențiale.

Meleşcanu îi mai reproşează lui Tăriceanu că Mircea Diaconu, candidatul independent pe care îl susţin ALDE şi Pro România, ar putea rămâne fără reprezentanţi în secţiile de votare. „Călin, iată că în final, culegi ce ai semănat: vânt şi dezbinare. Orgoliul a fost mai important decât logica. M-ai dat afară şi cu asta ai dizolvat grupul parlamentar. Tu eşti responsabil pentru că ALDE nu are candidat, iar Mircea Diaconu rămâne fără reprezentanţi în secţiile de votare. Eşti liber să acţionezi cum doreşti, însă nu poţi alege consecinţele acţiunilor tale. Trebuie să-ţi asumi eşecul”, a scris Teodor Meleşcanu, vineri, pe Facebook.

Teodor Meleşcanu îi spune şi Noricăi Nicolai că ar trebui să se pună de acord cu preşedintele ALDE: „Norica, draga mea colegă de lupte politice de peste 20 de ani, nu din cauza mea este dezavantajat candidatul susţinut de tine. Poate te pui de acord cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, să susţineţi acelaşi neadevăr”, a scris Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu, fost membru al ALDE, a fost exclus din partid după ce a preferat să ajungă preşedintele Senatului cu sprijinul PSD, refuzând să respecte consemnul lui Călin Popescu Tăriceanu de a trece în opoziţie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22