Tăriceanu, după remanierea anunțată de Dăncilă: Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă

Dora Vulcan | 13.08.2019

Călin Popescu Tăriceanu refuză remanierea anunțată de premierul Viorica Dăncilă și spune că vrea doar restructurare.

Pe aceeași temă

Partener al PSD în coaliția de guvernare, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu spune că nu vrea să facă parte ”dintr-o guvernare impotentă”.

"Nu sunt mulțumit cu acest răspuns (n..r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea) (...) Am avut însă o discuție cu doamna premier în care, bazat pe experiența mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, în sensul de a-i da posibilitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul, și practic și coaliția, de o bună bucată de vreme, într-o situație de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie și ar fi nevoie de câteva lucruri esențiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și nu în ultimul rând o restructurare a echipei guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență, care trebuie să recunoaștem planează asupra guvernului existent", a declarat Călin Popescu Tăriceanu într-un interviu acordat agenției Mediafax.

În ciuda remanierii pe care Dăncilă a anunțat că o va face, renunțând la restructurarea guvernului, Tăriceanu spune că singura variantă viabilă este cea a trecerii restructurării prin votul parlamentului.

Dacă PSD vrea să facă față onorabil alegerilor care urmeană, este nevoie de „un gest puternic, de forță”, spuen Tăriceanu. Gestul ar dovedi capacitatea premierului Dăncilă de a fi șef al partidului și al executivului, deopotrivă, mai spune liderul ALDE.

„Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție. Nu există o direcție clară care să se fi dat și pe care să o urmeze", a mai spus liderul ALDE.

El a lansat și un avertisment partenerilor de guvernare, ”să se gândească foarte serios la acest subiect care ne dă posibilitatea să mergem mai departe”.

"Am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu dorește să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcția de președinte al Senatului. Complet greșit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul “câinele nu pleacă de la măcelărie”, vedeți proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunț pe foarte mulți că colegii mei sunt vegetarieni", a mai spus Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, a anunțat luni, după ședința Comitetului Executiv al partidului că nu mai are în vedere o restructurare a guvernului, ci o remaniere.

„Nu avem în vedere o restructurare în viitorul imediat, dar ne gândim la o remaniere pentru miniștrii care nu au performat și la o ajustare a programului de guvernare”, a spus ea.

Ea a negat temerea că un eventual vot în Parlament ar pune în pericol guvernul având în vedere că PSD a „trecut examenul votului” atât la numirea noului președinte al Camerei Deputaților, cât și la moțiunea de cenzură.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22