Tariceanu pregateste «decapitarea» vicepremierului Constantin. Test pentru Guvernul Grindeanu

E.b. | 25.03.2017

Calin Popescu Tariceanu, copresedinte ALDE, a convocat pentru duminica biroul politic central al partidului. Pe ordinea de zi figureaza, intre altele, situatia interna din partid, conform HotNews.ro. Este vorba, in primul rand, despre retragerea sprijinului politic a lui Daniel Constantin, aflat in conflict deschis cu Tariceanu.

Pe aceeași temă

 

 

Asadar, sedinta va fi folosita drept pretext pentru retragerea sprijinului politic a lui Daniel Constantin, copresedinte ALDE, aflat in conflict deschis cu Tariceanu, arata sursa citata. 

 

Daca Daniel Constantin isi pierde sprijinul politic, urmeaza ca liderii coalitiei PSD- ALDE sa-l schimbe din functia de ministru al mediului si din pozitia de vicepremier. O asemenea decizie poate deschide teoretic calea si altor mutari.

   

 

Surse politice din ALDE au declarat ca, avand in vedere situatia de acum din partid, este posibila o ruptura a aripii apropiate de Constantin, "mai devreme sau mai tarziu", scrie HotNews.ro

   

 

Intrebat daca este posibila retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, un lider ALDE a declarat, conform HotNews.ro: "Depinde de ce vor solicita colegii din tara. Ramasese pentru congres, dar este posibil si duminica".

 

 

Un posibil scenariu

 

 

Daca Liviu Dragnea doreste sa forteze schimbarea premierului Sorin Grindeanu se poate folosi din plin de acest prilej. Cum o poate face? Daca nu mai nominalizeaza pe nimeni pentru functia de vicepremier si o desfiinteaza, se schimba structura politica a guvernului si trebuie sa mearga din nou in Parlament. Intr-o astfel de varianta, ramane de vazut daca cel propus pentru functia de premier va fi Sorin Grindeanu sau altcineva.

 

Daca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu nu doresc sa forteze schimbarea lui Grindeanu acum, pe care liderul PSD si-a dorit-o tot timpul dupa decizia unilaterala de a revoca OUG 13, atunci vor trebui sa propuna un  nou ministru al mediului care va ocupa si functia de vicepremier. In orice caz, o eventuala schimbare a lui Daniel Constantin va fi un test si pentru Sorin Grindeanu.

 

Pe de alta parte, se anunta de pe acum o lunga batalie in instanta. Foarte probabil, Daniel Constantin  va contesta in instanta aceste decizii, la fel cum a procedat dupa sedinta delegatiei permanente de la sfarsitul saptamanii trecute, care stabilit data Congreslui la care va fi ales presedintele unic al partidului. Iar ca lucrurile sa fie si mai complicate, decizia ALDE de retragere a sprijinului politic in cazul lui Constantin ar mai trebui aprobata si intr-o sedinta a colalitiei PSD- ALDE.

 

Or, noul regulament prevede ca orice decizie trebuie luata prin semnaturile celor trei copresedinti, adica inclusiv a lui Daniel Constantin, care in mod evident nu va aproba propria retragere din guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22