Tariceanu spera ca intermezzo-ul lui Ponta sa fie cat mai scurt

M. B. | 21.06.2015

Pe aceeași temă

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu crede că Victor Ponta intenționează să se retragă din fruntea Guvernului și speră ca pauza luată de premier pentru a-și trata genunchiul să fie cât mai scurtă.

 

"Cred că premierul, ţinând cont de starea medicală şi de sfaturile medicilor, a considerat că în faza actuală trebuie procedat în acest fel. Este posibilitatea şi dreptul pe care îl are, să uzeze de el. Dacă m-aţi întreba pe mine, aş fi de părere că acest intermezzo ar fi de dorit să fie, probabil, cât mai scurt", a spus Tăriceanu, duminică, la Antena 3.

 

În opinia lui Tăriceanu, lipsa premierului și “autosuspendarea” acestuia pentru a se ocupa de genunchi nu semnifică un pas înapoi de la guvernare. Șeful Senatului a discutat cu Ponta, cu o săptămâna înainte de operația acestuia, și spune că premierul nu intenționa să se retragă.

 

Victor Ponta i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care-l anunță că este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de prim-ministru, motiv pentru care-i propune șefului statului să-l numească pe Gabriel Oprea premier interimar, începând cu data de 22 iunie. Potrivit unui mesaj postat duminică pe Facebook de către premier, acesta își va realua “activitatea normală” în “maximum 28 zile”.

 

Solicitarea nu menționează perioada în care Ponta va fi indisponibil, ci doar data la care începe interimatul - 22 iunie, și este făcută în baza articolului 107 din Constituție.

 

rticolul menționat nu prevede însă că premierul este cel care propune interimaul în astfel de cazuri, ci spune că “preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”.

Premierul propune doar interimarii pentru miniștri.

ARTICOLUL 107

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

 

Când se va întoarce Ponta la muncă

 

Adresa îi va fi trimisă lui Iohannis luni dimineață, dar are număr de înregistrare de vineri, 19 iunie, și a fost postată de premier pe contul său de Facebook, într-un mesaj care oferă câteva informații despre starea sa de sănătate.

 

Până acum, nu există nicio informare oficială, din partea Guvernului, a spitalului unde a fost operat ș.a.m.d. în care să se spună diagnosticul și ce intervenție a suferit, în condițiile în care Ponta lipsește din țară de 10 zile.

 

În mesajul de pe Facebook, premierul spune că va fi externat, dar trebuie să mai stea în Turcia. Potrivit postării, este vorba de șapte zile în care trebuie să parcurgă “procedurile pentru control, schimbare pansamente si supraveghere”.

Urmează două săptămâni de fizioterapie și tratament de recuperare, dar nu se poate deduce din mesaj dacă aceasta se va efectua tot la Istanbul, sau în România.

Cu totul, estimează premierul, pentru internauți, va dura maximum 28 de zile până la realuarea activității normale.

 

Vă prezentăm integral mesajul lui Ponta:

“Azi medicii au decis ca pot fi externat / urmeaza ca in urmatoarele 7 zile sa parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente si supraveghere.

Ulterior acestor proceduri va trebui ca doua saptamani sa fac fizioterapie si tratamente de recuperare inainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fara sprijinul unor mijloce medicale permanente / in maximum 28 zile imi pot relua activitatea normala, urmand sa continui recuperarea timp de 6 luni.

Maine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributiile functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern) in aceasta perioada (atasez adresa).

Multumesc inca o data medicilor de aici si doctorului Ionut Codorean pentru atentia si profesionalismul lor.”

 

De cât timp lipsește premierul

 

Ponta a plecat din țară vineri, pe 12 iunie, imediat după respingerea votului pe moțiunea de cenzură a PNL, pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, de la Baku, Azerbaidjan, un eveniment boicotat de liderii europeni. A stat în tribuna oficială în spatele lui Vladimir Putin și alături de lideri euro-asiatici nefrecventabili.

 

De la Baku, premierul a plecat la Istanbul, unde s-a operat la genunchiul stâng, acceidentat la un meci de baschet.

 

Intervenția a fost făcută în clinica Mediapol, care-I aparține lui Fahretin Hogea, fost coleg de bancă și susținător al președintelui Recep Erdogan și unde, potrivit presei din Turcia, soţia șefului statului este acţionar majoritar.

 

În total, Ponta a lipsit din țară 10 zile, dar și-a delegat atribuțiile doar pentru patru zile, perioada 16 - 19 iunie, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

 

Plecarea lui Victor Ponta la Baku a ajuns pe surse la Cotroceni. Iohannis: Am aflat dupa ce a plecat

 

Plecare din țară a survenit după o săptămână agitată pentru el, în care Parlamentul a discutat nu doar moțiunea de cenzură, ci și cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în dosarul lui Dan Șova.

 

Marți, 9 iunie, Camera Deputatilor au refuzat ridicarea imunității lui Ponta,  cu un scor de 231 voturi pentru respingerea cererii DNA și 120 voturi impotriva respingerii.

 

Deputatii il SCAPA pe Victor Ponta de urmarirea penala. Au fost 231 voturi pentru RESPINGEREA cererii DNA si 120 voturi impotriva. Presedintele Iohannis: Votul Parlamentului e o dovada de IRESPONSABILITATE si SFIDARE. Ponta trebuie sa DEMISIONEZE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22