Tăriceanu susține revenirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2019

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se distanțează de PSD, considerând că un scrutin în două tururi pentru alegerea primarilor este mai democratic și că legea trebuie schimbată.

Pe aceeași temă

„Pentru noi, așa cum am spus, este un dezavantaj (actualul sistem de alegere a primarilor - n.r.), iar pentru partidele mari e un avantaj nemeritat și este de interesul nostru și cred că este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

El a mai spus că nu a discutat cu liderii PSD, dar că este nevoie de o discuție mai amplă, la care să participe toate partidele parlamentare, inclusiv UDMR.

”Când o să hotărâm ca acest subiect să intre în discuția politică a Parlamentului, pentru că trebuie, după părerea mea, o discuție mai amplă la care să participe toate partidele parlamentare, vom lua legătură și cu cei de la UDMR pentru a ne coordona dacă sunt și ei interesați pe acest subiect”, a mai afirmat Tăriceanu.

Reacția liderului ALDE a venit ca urmare a faptului că Dacian Cioloș i-a adresat, duminică, o invitație de a se alătura partidelor de Opoziție pentru sprijinirea în Parlament a alegerii primarilor în două tururi.

”Avem nevoie de alegeri în două tururi. Şi acum, eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a afirmat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă susținută, duminică, la Constanța.

La rândul său, președintele USR Dan Barna a declarat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este o prioritate, precizând că partidul pe care îl conduce va folosi toate mijloacele legale pentru ca acest obiectiv să fie atins.

PNL a depus anul trecut o propunere legislativă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aceasta fiind respinsă de Senat și figurând pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional.

Până la alegerile locale din 2012, primarii erau aleși în două tururi de scrutin, legea fiind modificată, la inițiativa președintelui de atunci Traian Băsescu, de către fostul PDL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22