Taxa lui Dragnea la învestirea lui Trump, plătită şi de Camera Deputaţilor, şi de PSD

E.b. | 20.01.2017

Memorandumul intern aprobat, luni, de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor privind deplasarea lui Liviu Dragnea, preşedintelui forului legislativ, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump prevedea şi plata cheltuielilor aferente vizitei, precum transportul internaţional, cazarea, diurna şi ”cadourile simbolice”, fără a indica însă sume.

Pe aceeași temă

 

 

Însă, Mircea Drăghici, trezorierul PSD, declara marţi, că toate costurile deplasării vor fi suportate de partid, conform News.ro.

 

Potrivit Memorandumului, “acţiunea are caracter parlamentar”. De asemenea, documentul propune “să se suporte din bugetul Camerei Deputaţilor transportul internaţional pe ruta Bucureşti – Washington – Bucureşti, cazarea pentru patru nopţi, diurnă categoria a II-a 100%, pentru cinci zile jumătate, cu majorare 50%, asigurări contra accidentelor şi asigurări de sănătate, avans de 50% cu decontare ulterioară şi oferirea de cadouri simbolice”.

 

 

Decontarea cheltuielilor 

 

 

În Memorandumul intern mai este precizat că “decontarea cheltuielilor se va efectua la întoarcerea în ţară, în baza documentelor justificative”.


Potrivit stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a anunţat pe membrii Biroului că a fost invitat să participe la Washington, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, supunând astfel la vot Memorandumul în acest sens.


Avem un memorandum intern privind participarea preşedintelui Camerei Deputaţilor la ceremonia de învestitură a Preşedintelui SUA, Donald Trump şi la evenimentele conexe care se desfăşoară în Washington în perioada 17 - 21 ianuarie 2017”, se arată în stenograma şedinţei.


“Vă informez că am fost invitat să particip la Washington la ceremonia de învestitură a celui de-al 45-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Aşa cum sunt procedurile, supun votului dumneavoastră acest memorandum”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor Biroului Permanent.


Conform stenogramei, Memorandumul a fost aprobat cu majoritate de voturi, fără a exista alte dezbateri pe acest subiect.


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, luni seară, că invitaţia la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a venit de la Comitetul de organizare. El nu a menţionat în ce calitate a primit invitaţia şi a ironizat precizările Administraţiei Prezidenţiale pe acest subiect, spunând că el totuşi "se încăpăţânează" să meargă.


Liviu Dragnea a confirmat că deplasarea în SUA va fi plătită de către Camera Deputaţilor.


Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a declarat marţi, că partidul suportă cheltuielile pentru deplasarea preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, şi a premierului Sorin Grindeanu la Washington DC, la ceremonia de îmvestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump.


Întrebat ce sumă va fi alocată de Camera Deputaţilor pentru deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington DC, Mircea Drăghici a spus că tooate costurile sunt suportate de partid.


“Nicio sumă. Eu plătesc de la partid, eu sunt trezoierul partidului şi plătesc de la partid şi pentru domnul Grindeanu şi pentru domnul Dragnea”, a afirmat social-democratul.


”Acum merg la firmele de turism să negociez probabil şi un discount dacă se va putea. Achităm atât deplasarea, cât şi cazarea, totul se achită prin agenţii de turism. Nu vă pot spune suma, pentru că nu o cunosc la momentul acesta”, a mai spus Drăghici.


Trezorierul PSD a subliniat că nu există ”nicio conotaţie financiară” pentru Camera Deputaţilor în această chestiune.


Invitaţia e nominală şi pe partid. Memorandumul a fost doar ca să se ştie că se pleacă, dar nu are nicio conotaţie financiară pe Cameră”, a completat Mircea Drăghici.


Vineri, până la ora transmiterii acestei ştiri, Mircea Drăghici nu a putut fi contactat, conform News.ro.


 

Preţul este 1 milion de dolari

 

 

The New York Times a relatat, la finalul lunii noiembrie, despre un memoriu al Comitetului Inaugural Prezidenţial (cel al cărui vicepreşedinte i-a invitat pe Liviu Dragnea şi pe Sorin Grindeanu la Washington) care enumeră pachetele de acces pentru marii donatori la evenimentele din perioada depunerii jurământului de către Donald Trump, în perioada 17-21 ianuarie 2017.


Potrivit acestei note, donatorii vor avea prioritate la înregistrarea la hoteluri "premium", însă precizează că toate costurile camerelor vor fi achitate de către ei, pe o perioadă de minimum 4 nopţi.


Pentru accesul la evenimentul inaugural "exclusiv", donatorii vor primi 8 bilete la un prânz la care vor participa membri numiţi ai Cabinetului Trump, precum şi lideri din Congres. Preţul este 1 milion de dolari. În acest preţ mai intră participarea la "o cină intimă" cu vicepreşedintele Mike Pence şi soţia sa, precum şi alte evenimente precum un "prânz al doamnelor" şi o recepţie. Pe program apare şi o "cină la lumina lumânărilor" la care îşi vor face apariţia şi Donald Trump şi Mike Pence, precum şi un concert inaugural cu focuri de artificii, o paradă şi un bal, la care va participa din nou Trump.


Pentru preţul de 1 milion de dolari, donatorii vor avea acces şi la ceremonia de depunere a jurământului. Transportul intern va fi asigurat de Comitet, iar numele organizaţiei din care face parte donatorul poate apărea pe diverse materiale tipărite, la cerere.


Pe lângă acest pachet premium, există şi pachete de 500.000 de dolari, care, în loc de 8 bilete, oferă doar 4 la toate aceste evenimente, iar pentru 250.000 de dolari donatorii vor avea la dispoziţie două bilete. Cel mai ieftin pachet costă 25.000 de dolari, fiind tot pentru două persoane, însă nu sunt incluse evenimente precum cina cu Donald Trump.


Şi publicaţia americană Politico a dezvăluit, marţi, că donatorii pot da între 100.000 şi 250.000 de dolari pentru a stabili întâlniri cu diverşi şefi de agenţii din noua Administraţie. Majoritatea întâlnirilor, precum cea cu vicepreşedintele Mike Pence, sunt rezervate donatorilor care au achiziţionat pachetul de 500.000 sau 1 milion de dolari.


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, joi seara, pe Facebook, că a participat, alături de premierul Sorin Grindeanu, la o cină “în format restrâns” cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, în cadrul căreia i-a transmis liderului de la Casa Albă că România îşi doreşte să ducă parteneriatul strategic cu SUA “la un alt nivel”. Dragnea a şi postat fotografii de la această cină.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22