TelDrum Craiova, trimis la Parchetul General. Motivul: Olguţa Vasilescu a ajuns ministru

Dora Vulcan | 24.07.2017

Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul „Tel Drum“, în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect din Craiova cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

Motivul: Olguța Vasilescu, „persoana care face obiectul dosarului“, a devenit între timp deputat și ministru, scrie Gazeta de Sud. 

 

 

Procurorii craioveni au declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) dosarul penal în care anchetau circumstanțele în care firma Tel Drum a executat lucrări fără autorizație pe strada Râului din municipiu, în cadrul unui proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. Magistrații spun că „persoana care face obiectul dosarului“, Lia Olguța Vasilescu, a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General. PICCJ a precizat pentru GdS că la această oră se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică. Trebuie spus că, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 96/1996, urmărirea penală și trimiterea în judecată a senatorilor și deputaților se poate face numai de către Parchetul General. Mai departe, competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum precizează Codul de procedură penală (art. 29, alin.1, lit. a-b).

 

 

 

Strada Râului, crăpată înainte de recepție

 

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul. Să vedem însă, pe scurt, care este povestea. La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA – societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. Oficial, firma din Alexandria (Teleorman) are un capital social divizat în 955.000 de acțiuni la purtător. Presa a dezvăluit în ultimele luni legăturile dintre Tel Drum și familia Dragnea, iar DNA a deschis un dosar în care anchetează afacerile societății. Jurnaliștii au mai dezvăluit că în ultimii zece ani (2007-2017) Tel Drum a primit contracte pe bani publici în valoare de peste 430 de milioane de euro. La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.

 

 

 

Parchetul General a preluat dosarul „Tel Drum“

 

În septembrie 2016, ISC a făcut un control și a descoperit alte nereguli. Inspectorii spun că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 au fost realizate fără autorizație de construire. Pe anumite tronsoane din drum, fără autorizație s-ar fi realizat fundația de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, precum și părți însemnate din lucrările efective. Acoperirea canalului colector al orașului și betonarea pistelor pentru bicicliști au fost și ele executate fără autorizații, mai spun reprezentanții ISC. În septembrie 2016, ISC a formulat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar ulterior cazul a ajuns la poliție, pentru cercetări. De precizat că inițial Parchetul a infirmat în două rânduri (22 noiembrie, 27 decembrie 2016) deschiderea unei anchete penale în acest caz. Dosarul a fost „găsit“ la Parchet după ce GdS a dezvăluit culisele acestei afaceri.

 

 

Articolul integral, din Gazeta de Sud, AICI

 

 

 

foto: Strada Râului din Craiova, reabilitată de Tel Drum, a crăpat înainte de recepție, dar primăria condusă de Olguța Vasilescu a semnat actele fără probleme (Foto: arhiva GdS)

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22