Tensiuni în coaliție. Rectificarea bugetară a fost amânată, iar ALDE acuză că nu au fost consultați

Laurentiu Gheorghe | 25.07.2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că nu mai este timp ca rectificarea bugetară să fie aprobată până pe 31 iulie și că va fi amânată cel puțin cu o săptămână.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, că Guvernul așteaptă prima ședință CSAT pentru a primi aviz pe rectificarea bugetară.

„Mai sunt câteva lucruri de încheiat. Aprobarea ei în Guvern ţine de pasul de trecut cu CSAT. Va fi săptămâna viitoare CSAT, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc la 31 iulie, pentru că sunt mai mulţi paşi de parcurs: CSAT, Consiliul Fiscal, CES, şi atunci probabil că 31 iulie nu mai rămâne o dată fezabilă pentru rectificare. Poate următoarea săptămână”, a arătat ministrul Finanţelor, conform Agerpres.

ALDE este tot mai nemulțumit de relația cu PSD în cadrul coaliției de guvernare și nu exclude o ruptură. Principala nemulțumire este legată de rectificarea bugetară. Tăriceanu le reproșează celor din PSD că nu au discutat cu ALDE.

„Se discută rectificarea.Pacum era normal să primesc o propunere de rectificare. N-am primit. Am văzut o lungă listă de amputări bugetare dar nu știu care este logica care stă la baza rectificării bugetare”, a declarat miercuri, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat despre nemulţumirile partenerilor de coaliţie, care reclamă faptul că miniştrii ALDE nu au fost invitaţi să discute despre rectificarea bugetară, Teodorovici a răspuns: „Se alintă colegii noştri. O să discutăm, desigur, cu toţi colegii miniştri, la aceeaşi masă”.

Teodorovici a mai spus că ţinta de deficit bugetar pentru finalul anului rămâne aceeaşi, respectiv 2,76% din PIB. Cu toate acestea, Guvernul are probleme serioase. Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuție, s-a încheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB, informează Ministerul Finanțelor. Suma este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ministrul Finanţelor a preciziat că rectificarea bugetară ar putea fi pusă în dezbatere publică luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22