Tensiuni în PSD: Mai mulți baroni cer amânarea Congresului extraordinar dorit de Dăncilă

Laurentiu Gheorghe | 13.06.2019

Comitetul Executiv al PSD se desfășoară joi la Camera Deputaților. Un subiect fierbinte îl reprezintă Congresul din 29 iunie, modificarea statului partidului și candidații de șefia PSD.

Pe aceeași temă

Premierul Dăncilă, susținută de o grupare centrată în jurul lui Marian Oprișan, își dorește o reconfirmare în fruntea partidului în timp ce Paul Stănescu, împreună cu Marcel Ciolacu și alți baroni PSD, ar dori să forțeze amânarea Congresului anunțat deja pentru data de 29 iunie sau să se asigure că vor controla funcția de președinte executiv.

Niculae Bădălău și primarul sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, și-au aruncat vorbe grele, au relatat surse din partid:

„PSD nu se poate reforma cu oameni ca Bădălău”, a zis Negoiță.

„Ai trântit alegerile în sector!” i-a răspuns Bădălău primarului sectorului 3.

Șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, a spus că joi la Parlament că nu „suntem răzgândaci, iar deciziile se vor respecta”, asta în contextul în care potrivit unor surse politice Paul Stănescu și Marcel Ciolacu ar vrea amânarea Congresului.

„Decizia CEx se va respecta. Eu n-aș fi de acord, pentru că nu suntem răzgândaci, nu putem să ne culcăm dimineața cu o decizie și să ne trezim seara cu altă decizie. Este aberant. Și în toată lumea civilizată într-o săptămână, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri din acest punct de vedere și se rezolva situația”, a spus Marian Oprișan.

Viorica Dăncilă a fost și ea tranșantă când a fost întrebată despre posibilitatea de amânare a Congresului: „Nu, categoric nu. Deciziile luate sunt luate prin vot, deci ele nu se modifică sub nicio formă”, a spus șeful interimar al PSD.

Digi24 spune că la Congres se doreste alegerea lui Dăncilă ca președinte al partidului, a lui Marian Oprișan președinte executiv, iar a lui Nicolae Bădălău secretar general. Cel puțin așa arată planul grupării din jurul lui Oprișan.

Gabriel Zetea, presedinte al PSD Maramures, a declarat, la Digi24, referindu-se la congres, ca „au fost colegi care au spus ca e totusi putin prea repede, inca nu e suficient de clar ce isi propune partidul astazi".

„Eu nu as vrea sa transmitem acest mesaj oamenilor, ca facem un congres doar ca sa alegem niste oameni. Trebuie sa existe o schimbare totala de atitudine”, a spus el, facand trimitere la votul dat de romani la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Marţi, social-democraţii s-au întâlnit în Biroul Permanent Naţional, unde au luat o serie de decizii care urmează să fie validate joi de CExN.

„Am discutat astăzi despre moţiunea de cenzură, am discutat despre organizarea Congresului din data de 29, luna aceasta. Am vorbit despre modificarea statutului şi am făcut un grup de lucru care să lucreze la programul politic al partidului şi bineînţeles un grup de lucru care presupune o cooperare foarte strânsă între Guvern şi Consiliul Naţional referitor la programul de guvernare, la priorităţile noastre, precum şi stabilirea unui calendar de implementare a acestora. Toate acestea vor fi validate în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va avea loc joi, la ora 11,00”, a precizat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, la finalul BPN de marți.

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui se poziționează în gruparea lui Paul Stănescu și cere amânarea alegerii președintelui: „Congres extraordinar pentru modificarea statutului, alegeri în filialele locale și apoi alegerea conducerii centrale. Un congres extraordinar nu-l putem ocoli, decât dacă vrem să lucrăm pe baza aceluiași statut. N-aș putea să vă spun acum, înaintea CEX, care va fi soluția și nici nu vreau”, a declarat Dumitru Buzatu la sosirea la Parlament.

Subiectul principal de discuție vor fi pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului și la care sunt așteptați să participe între 3.000 și 4.000 de delegați, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

Congresul extraordinar va începe dimineață, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii președintelui, președintelui executiv și secretarului general prin delegați, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfășura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.

PSD caută o soluție pentru ca cei care vor candideze și sunt membri cunoscuți de partid să poată intra în competiția internă pentru funcții de conducere, au adăugat sursele menționate.

Astfel, vrea să elimine riscul de a avea foarte mulți candidați, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.

Referitor la candidații pentru conducerea partidului, aceștia vor trebui să aibă susținerea organizației din care provin, după cum este prevăzut și în statut, au precizat sursele menționate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democrații care se înscriu în competiția internă pentru funcțiile de conducere ale formațiunii.

Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22