Tentativa de frauda. PSD cumpără voturi cu 50 de lei bucata

Fara Autor | 05.06.2009

Pe aceeași temă

PSD are un algoritm aproape militar de fraudare a votului de duminică prin cumpărarea alegătorilor. Câteva zeci de tineri elevi şi studenţi au fost cooptaţi de PSD pentru a cumpăra masiv voturi duminică. Şeful operaţiunii pe cele trei secţii de votare de la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Bucureşti este Adrian Vasile, lider al Tineretului Social Democrat şi cadru didactic la această universitate, relateaza Cotidianul.

 
Investigatia realizata de Cotidianul arata ca Alina Căpăţînă este studentă la Facultatea de Sociologie-Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti şi în urmă cu trei săptămâni a fost întrebată de o prietenă dacă nu vrea să fie observator la alegerile europarlamentare din partea PSD. S-a lăsat tentată de perspectiva de a câştiga într-o singură zi trei sute de lei.

 
Mai mult, a început să-şi coopteze şi prietenii, şi colegii. I-a trecut pe o listă şi apoi a mers împreună cu ei la un sediu al PSD din sectorul 1. Pentru a fi acceptaţi ca observatori, acolo li s-a pus condiţia să semneze o declaraţie că nu sunt membri ai nici unui partid şi o cerere de înscriere în organizaţia nonguvernamentală „Tineretul Solidar”, prin intermediul căreia urmau să fie plătiţi banii. Asociaţia e condusă de secretarul executiv al Tineretului Social Democrat, Adrian Vasile. „Am semnat acea adeziune întrucât ni s-a zis că nu trebuie să plătim cotizaţia înscrisă acolo, care era de cinci euro, şi că e valabilă doar pe perioada alegerilor”, spune Alina Căpăţînă. La scurt timp după aceea a fost anunţată însă că PSD nu mai are nevoie de tinerii care sunt din Bucureşti, ci doar de cei din provincie. „I-am anunţat pe cei cu buletin de Bucureşti, apoi am refăcut lista cu oameni din provincie”, povesteşte studenta, care a reuşit să coopteze în operaţiune 56 de persoane.
 

Au urmat elemente de organizare într-o ierarhie piramidală: Alina a fost numită şef de detaşament, cinci colegi de pe listă au primit funcţia de secretari-şefi de grupă, iar alţi zece au fost desemnaţi şefi de celulă. „Probabil că au făcut asta ca să ne ţină, să avem senzaţia că ne dau importanţă”, povesteşte o altă studentă recrutată, şefa de celulă Cristina Stănescu, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.
 

Luni, 1 iunie, şefii de detaşament, de grupă şi de celulă au fost convocaţi la sediul PSD Sector 1, de lângă Piaţa Victoriei, la o întâlnire cu Adrian Vasile, secretarul executiv al TSD şi şeful asociaţiei care urma să facă plăţile. Tinerii au crezut că urmează să li se facă un instructaj pentru observatori. „Adrian Vasile ne-a zis însă că nu mai au nevoie de observatori, că au deja prea mulţi. Şi decât să luăm 50 lei pe zi ca observatori - deşi iniţial fusese vorba de 300 lei - el ne propune să facem altceva şi să câştigăm mult mai mult. Mai exact, să ne mobilizăm colegii şi cunoscuţii să voteze cu PSD. Urma să le dăm un telefon cu cameră cu care să intre în cabina de vot şi să-şi pozeze buletinul cu ştampila «votat» pe PSD alături de un act de identitate, carnet de student, permis de conducere, orice altceva decât buletinul, care oricum rămâne la comisia secţiei de votare. Pentru fiecare vot astfel atras, noi ar fi trebuit să primim câte 50 de lei, iar noi dădeam cât voiam celor care votau”, spune Dragoş Niţu, student în anul I la Construcţii.
 

Tinerii recrutaţi de Adrian Vasile urmau să meargă la cele trei secţii de votare care vor fi deschise în complexul studenţesc Agronomie. Important de precizat că Adrian Vasile este cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agronomice.
„Adrian Vasile zicea mereu despre bănuţii pe care-i putem câştiga. Ne-a explicat cum putem face să rămânem cu cât mai mulţi, adică să dăm cât mai puţin celor pe care îi convingeam să voteze cu PSD. Apoi am primit pe e-mail un formular în care trebuia să trecem numele şi datele celor care votau cu PSD, iar pe spate, după ce ieşeau din cabină, trebuia să lipim abţibildul cu «votat» de pe cartea lor de identitate. Cu formularul şi pozele făcute în cabină, strânse într-un folder, trebuia să mergem să ne luăm banii. Din email mi-am dat seama că trebuia să strângem minim zece voturi”, explică Cristina Stănescu.
 

Joi seara, tinerii recrutati de Adrian Vasile (foto) au fost invitati la o petrecere la restaurantul din incinta Ministerului Transporturilor
După ultima întâlnire cu Adrian Vasile, mulţi tineri au decis să nu meargă mai departe. „A avut un tu-peu nesimţit. Ne-a considerat, probabil, ultimii oameni. Ştiam că se fură la alegeri, dar nu-mi imaginam că atât de pe faţă”, explică Alina Căpăţînă decizia de a ieşi din jocul PSD. „Ne-a tot zis că nu e nimic ilegal, însă eu cred că e o mare nedreptate şi, sincer, nici nu cred că vor da banii ăştia până la urmă”, spune şi Dragoş Niţu.
 

Şeful de grupă Valentin Petre e însă hotărât să nu renunţe. „Eu răspund de opt oameni. Sunt om de cuvânt şi voi merge”, spune Petre, student în anul II la Construcţii.
 

Contactat de Cotidianul, Adrian Vasile susţine că tinerii care au devoalat mecanismul de cumpărare a voturilor sunt nişte „recalcitranţi”. El consideră că declaraţiile lor sunt doar un act de răzbunare pentru că nu au mai prins locuri de observatori pentru PSD.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22