Teodor Meleșcanu a renunțat la președinția Senatului. Cine este înlocuitorul lui?

Laurentiu Gheorghe | 03.02.2020

Dup ce în urmă cu două săptămâni CCR a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului nu a respectat prevederile constituționale, acesta și-a dat luni demisia.

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a României a admis, pe 22 ianuarie, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională.

Decizia CCR vine în urma sesizării parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului. De precizat este că judecătorii constituționali au amânat de șase ori decizia în acest caz, sesizarea fiind depusă din septembrie 2019.

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Titus Corlățean este propunerea Comitetului Executiv PSD pentru președinția interimară a Senatului, dar decizia aparține grupului social-democrat de la Senat.

PNL o susține pentru șefia Senatului pe Alina Gorghiu.

USR îl susține pe Vlad Alexandrescu pentru funcția de președinte al Senatului, după demisia lui Teodor Meleșcanu, a cărui alegere a fost declarată neconstituțională.

„Le mulțumesc colegilor mei, senatorii USR, care au decis astăzi prin vot să-mi susțină candidatura la Președinția Senatului României, după demisia lui Teodor Meleșcanu din această funcție, care tocmai a avut loc. În calitate de candidat al grupului USR, voi susține statul de drept și transparența în toate procedurile Senatului, voi transparentiza bugetul Senatului și voi acționa pentru trecerea cu celeritate în procedură parlamentară a tuturor inițiativelor legislative depuse la Senat”, a precizat Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

Demisia președintelui Senatului, vine după ce cu doar câteva ore mai înainte acesta anunțase că nu renunță la funcție până când motivarea CCR nu va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, PSD nu mai deține de unul singur majoritatea în senat după ultimele plecări din partid.

Senatorul PSD Eugen Gioancă, înlocuitorul lui Claudiu Manda, a trecut la grupul parlamentar PNL din Senat, anunțul oficial fiind făcut de la tribună. De asemenea, s-a oficializat și trecerea la PNL a finului lui Liviu Dragnea, fostul senator PSD Emanoil Savin.

Astfel, PSD are acum 68 de senatori, majoritatea fiind de 69 de voturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22