Teodorovici îl contrazice pe Dragnea și refuză medierea cu BNR: Colaborăm bine cu BNR

Redactia | 24.04.2018

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a declarat marți că nu se află în război cu Banca Centrală, după ce președintele Klaus Iohannis a lansat o invitatie pentru Guvern și BNR să se așeze la masa negocierilor.

Pe aceeași temă

 

 

"Nu e niciun razboi intre institutii, intre Ministerul Finantelor si BNR. Noi colaboram ca institutii, dar asta nu inseamna ca nu ne criticam", a afirmat, marti, Eugen Teodorovici. În opinia lui, nu vede oportunitatea unei medieri din partea Președinției.

 

Declarația lui Teodorovici este un răspuns la invitația lansată luni de către președintele Iohannis care a spus că vrea să medieze conflictul dintre guvernul Dăncilă și Banca Națională a României, considerând că s-a mers prea departe cu declarațiile contondente. El a mai spus că este evident că presiunile inflaționiste și creșterea dobânzilor au fost cauzate de politica fiscală a Guvernului.

 

Marți, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din 27 octombrie 2014, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei. Luni acest indicator era de 2,22%.

 

Nivelul anuntat marti, de 2,28%, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, cand a fost 2,33%, arata datele BNR.
 

Totodata, indicele Robor la 6 luni a crescut marti la 2,52%, cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, cand a fost 2,54%.

 

Analiștii financiari anticipează o creștere a ROBOR la 3% până la sfârșitul anului, ca efect al politicii monetare BNR care dorește să tempereze creșterea prețurilor.

 

Teodorovici îl contrazice pe Liviu Dragnea care a spus săptămâna trecută că BNR nu colaborează cu Guvernul și că sabotează programul PSD:

 

„Legat de modul în care nu colaborează BNR cu guvernul, BNR e proprietatea României, trebuie să lucreze în beneficiul României, ar trebui să lucreze pentru diminuarea inflației, nu să ascultăm mereu cum oameni de la BNR fac tot felul de previziuni publice care produc deservicii României (...) Eu nu mai sunt copil să cred în coincidențe”, a declarat Dragnea la Antena 3.

 

Inflația în opinia lui Dragnea este rezultatul unei conspirații, în care, alături de companiile străine dușmănoase, sunt implicați BNR, președintele țării, opoziția și campania de fake news. Și nu în ultimul rând FMI și UE, cu măsurile pe care le impun.

 

„Am constatat că aceste companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc, au zis hai să mărim și noi prețurile. (...) Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi”, a spus Dragnea, invitat la emisiunea lui Mihai Gâdea.

 

El a exclus posibilitatea ca inflația să provină din modul de implementare a politicii PSD de creștere a salariilor și a declanșat un nou atac la adresa BNR, vinovată de faptul că nu colaborează cu guvernul dar care se și sincronizează în mod suspect cu declarațiile președintelui României, cu cele ale opoziției, cu știrile false și cu deranjul ”cuiva” că României îi merge bine și că începe să-și folosească potențialul în interes propriu:

 

La aceste declarații s-a referit Iohannis care a propus o mediere: "Este posibil ca anumite abordari ale Cotroceniului si BNR sa semene, dintr-un motiv simplu - suntem oameni care intelegem legile economiei si vedem ce se intampla", a declarat Iohannis.

 

"Aceasta abordare de a arunca in curtea BNR inflatia, cresterea dobanzilor este fundamental gresita ", a afirmat Klaus Iohannis, luni seara.

 

Amintim ca, la finalul lunii februarie, in fata unei cresteri a ratei inflatiei, Liviu Dragnea a anuntat ca ii va cere explicatii guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

 

In 29 martie, Mugur Isarescu a participat in Comisia Economica si de Industrii de la Senat, la discutii pe tema evolutiei inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei, dar tocmai senatorii PSD au boicotat dezbaterea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22