Teodosie a împărtășit cu aceeași linguriță, în ciuda deciziei BOR de suspendare a împărtășaniei

Redactia | 16.05.2020

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei din Constanţa, folosind aceeași linguriță, în ciuda deciziei BOR de suspendare a împărtășaniilor.

Pe aceeași temă

În prima sâmbătă de după starea de urgență ÎPS Teodosie şi mai mulţi preoţi constănțeni au oficiat o slujbă de împărtăşire a credincioşilor veniţi în faţa catedralei arhiepiscopale.

„Nici de această dată, ierarhul nu s-a dezis de la sfidarea legii şi, din nou, punerea în pericol a vieţilor enoriaşilor. Femei cu copii de mână sau în braţe se înghesuie pe treptele bisericii pentru a primi împărtăşania arhiepiscopului Tomisului, care se arată extrem de fericit să folosească aceeaşi linguriţă din acelaşi potir”, scrie constantadeazi.ro care face publică și înregistrarea video.

Împărtăşiţii au fost şterşi la gură cu acelaşi prosop în care, din când în când, era curăţată şi linguriţa.

Potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“.

În luna martie, INSP transmitea o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, transmit virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.

În luna martie, în plină stare de urgenţă, pe aceleaşi trepte ale catedralei arhiepiscopale, ierarhul a împărtăşit zeci de persoane folosind aceeaşi linguriţă şi acelaşi potir.

Biserica Ortodoxă Română a anunțat că amână temporar împărtășirea credincioșilor până la finalizarea consultării altor biserici ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, pentru Agerpres.

Decizia este luată pe fondul conflictului de opinii între autoritățile care gestionează pandemia de coronavirus și biserica ortodoxă, care susține că ritualul euharistiei ar fi viciat prin folosirea linguriței și paharelor de unică folosință.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22