Teodosie, după ce un bebeluș a murit înecat la botez: Așa a fost și cu lingurița. Nu ne intimidăm

Redactia | 03.02.2021

Ritualul botezului nu va fi schimbat după ce un bebeluș a murit înecat în ritualul botezării în cristelniță, spune Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Pe aceeași temă

Pentru Teodosie orice încercare de schimbare după decesul unui bebeluș reprezintă o „încercare de intimidare”. El invocă vechimea canoanelor, omițând că în urmă cu 1.000 de ani botezul era un act aplicat unui matur și nu unui bebeluș, fără exercițiul menținerii respirației în momentul scufundării sale pentru botez.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat marți, la Antena 3, că regulile nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez.

Mai mult el face din tragedia morții bebelușului o ocazie pentru a pune Biserica în postură de victimă, vorbind de încercări de intimidare și amintind de opoziția sa fermă în schimbarea ritualului împărtășaniei cu lingurița unică în pandemie, în ciuda chiar a deciziei BOR.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic", a spus Arhiepiscopul Tomisului, citat de Hotnews.

Patriarhia a anuntat, luni, că exista posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluș în cristelniță, ci doar să îi toarne apă pe creștet.


Din primele informații, la botez copilul ar fi fost scufundat complet în apă, la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava. Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în primă fază in rem, însă urmează a se îndrepta probabil spre preotul care a oficiat slujba, scrie Monitorul de Suceava.


​Preotul sucevean care a oficiat botezul în urma căruia un bebeluș și-a pierdut viața nu mai poate sluji. Până la finalizarea anchetelor dispuse în acest caz, el a fost suspendat din funcție, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, într-o intervenție la Medika TV.

„Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a spus el.

Întrebat dacă preotul de la Suceava a greșit în momentul oficierii botezului încheiat tragic la Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a spus că Arhiepiscopia Sucevei va face o anchetă în acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22