Termen în dosarul Colectiv, după conexarea cu al lui Piedone, după nenumărate tergiversări

Dora Vulcan | 11.09.2017

Tribunalul București are luni un nou termen in dosarul incendiului de la Colectiv, după mai multe amânări, fără ca până acum să fi început judecata pe fond, după ce dosarul a fost conexat cu cel al cu cel al fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

La termenul din 16 mai, judecatoarea de caz a facut o cerere de abtinere care a fost aprobata de alt magistrat si s-a hotarat repartizarea aleatorie a dosarului unui alt judecator, iar la termenul din 23 iunie s-a constatat ca noul judecator avea prea multe cauze, astfel ca dosarul Colectiv a fost amanat, acelasi lucru intamplandu-se si la termenul din 3 iulie. Fostul primar al sectorului 4 nu a venit la instanta, scrie News.ro.

 

Judecatoria Sectorului 4 a decis reunirea dosarului cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone.

 

Totodata, magistratii au respins cererea urmasilor celor decedati si a ranitilor ca statul sa fie parte in proces pentru plata despagubirilor.  

 

Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.

 

In dosarul "Colectiv¬ s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.

 

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Nita si Mihai Cristian Nita, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite in seara concertului din 30 octombrie 2015 si pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent in club. Ei suntacuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma agravata si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. In plus, Daniela Nita este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

 

De asemenea, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

 

Procurorii continua cercetarile, intr-un dosar disjuns, fata de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta in cazul sau a inceput mai tarziu pentru ca acesta a fost ranit in urma incendiului.

 

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care in 5 mai 2016 l-au trimis in judecata pe fostul edil, alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu.

 

Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

 

Cele patru camere de supraveghere din club au surprins minutele teribile în care zeci de oameni au ars de vii şi câteva sute s-au luptat să traiască. Au alergat şi s-au călcat în picioare la propriu ca să ajungă spre singura ieşire din local. Criminaliştii şi experţii de la institutul de protecţie antiexplozivă au analizat fiecare cadru al filmărilor şi timp de aproape o jumătate de an au reconstituit tragedia. În laboratoare, cu ajutorul computerelor, şi cu ajutorul mărturiilor făcute de supravieţuitori.

 

„Am văzut că în acest timp focul se extinsese pe tavan, pe buretele aflat în spatele grilajului din scândură. Am strigat la oamenii din club să iasă şi am plecat şi eu către ieşire. În zona containerului s-a creat îmbulzeală, iar eu strigam mereu să fie calmi şi să ieşim cât mai fluent.” (rechizitoriul procurorilor, declarația paznicului).

 

 „Flăcările din tavan ardeau intens şi se îndreptau către sol. În acel moment mi-a luat foc părul, am încercat să-l sting cu mâinile, am suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.” (rechizitoriul procurorilor, declarația unei victime).

 

Concluziile experimentelor făcute de investigatori au fost adunate în dosarul de aproape 200 de pagini pe care procurorii şi poliţiştii îl vor pune în scurt timp pe masa judecătorilor. Specialiştii spun că la începutul incendiului flăcările s-au propagat cu o viteză de peste trei metri pe secundă. Buretele şi celelalte materiale din care era construit tavanul s-au topit aproape instantaneu. Focul a ars în două etape: prima violentă, cu temperaturi de peste 900 de grade Celsius. A doua, mai lentă, în care materialele ce acopereau pereţii s-au topit şi i-au ars pe cei care se târau spre ieşire.

 

„Au fost identificate următoarele gaze: acid cianhidric, monoxid de carbon, dioxid de carbon, metan, etan, propan, acid clorhidric în cazul contaminării probei cu adeziv.” (rechizitoriul procurorilor).

 

O mulţime de nereguli şi neglijenţe au făcut ca 64 de oameni să îşi piardă viaţa. Anchetatorii amintesc de calitatea proastă a materialelor folosite în local. Proprietarii au preferat cea mai ieftină variantă pentru antifonare, spune unul dintre cei care s-au ocupat de lucrări. Bărbatul le-a declarat poliţiştilor că plăcile nu erau ignifugate şi pentru fiecare metru pătrat s-ar fi plătit mai puţin de 10 lei. Clubul Colectiv avea foarte puţine extinctoare, şi acelea cu termenul de valabilitate depăşit, şi nu era dotat cu sistem de alarmare şi de stingere a incendiilor.

 

Vinovaţi pentru toate acestea, spun procurorii, ar fi Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu. Sunt acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravată şi că nu au luat măsurile obligatorii pentru securitatea clienţilor din clubul pe care îl administrau.

 

În actele de trimitere în judecată, apar şi alte trei nume. Niţă Daniela Ioana, Viorel Zaharia şi Moise Marian. Cu toţii s-au ocupat de spectacolul de artificii.

 

„Nu a realizat instruirea lucrătorilor pirotehnişti Zaharia Viorel şi Moise Marian cu privire la activitatea de spectacol pirotehnic ce urma să se desfăşoare la noul loc de muncă în Clubul Colectiv. Totodată, inculpata nu a asigurat instrucţiuni de utilizare în limba română a articolelor pirotehnice.” (rechizitotiul procurorilor)

 

Într-un alt dosar deschis după tragedia Colectiv sunt cercetaţi şi Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului patru, doi subalterni şi doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

 

Rechizitoriul cuprinde 171 de pagini în care este descris ce s-a întâmplat în urmă cu șase luni la Colectiv. Pentru prima dată se pot vedea și capturi video, fotografiile făcând parte din rechizitoriu. Sunt peste 25 de imagini surprinse de camerele video, multe nu sunt clare, deoarece nivelul flăcărilor dar și căldura intensă au afectat camerele de luat vederi. În rechizitoriu se menționează că s-au atins și temperaturi de 900 de grade celsius.

 

Cele șase persoane sunt acuzate de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

 

Potrivit rechizitoriului una din cele două uși era blocată iar cei prinși înăutru s-au chinuit minute bune până au reușit să deschidă acea ușă.

 

Extinctoarele erau expirate încă din anul 2014 potrivit anchetatorilor. Studiile făcute de specialiști și trecute în rechizitoriu arată ca flacările s-au propagat până la tavan în 33 de secunde, pe suprafața întregului tavan cu o viteză de 3.5 m pe secundă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22