Tezele ar putea fi înlocuite cu o evaluare sumativă în contextul pandemiei de Covid-19

Laurentiu Gheorghe | 02.11.2020

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, a declarat că elevii nu pot fi tratați discriminatoriu, în funcție de scenariul în care se află localitatea: „Ori dau toți teză, ori niciunul”.

Pe aceeași temă

Potrivit secretarului de stat, există varianta eliminării tezei şi înlocuirea acesteia cu o „evaluare sumativă” care să fie notată normal, având în vedere că sunt trei scenarii de desfășurare a cursurilor ca urmare a măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 şi trebuie să se asigure elevilor şanse egale, notează Agerpres.

Ea a precizat că problema apare în cazul elevilor care învaţă online. „Pentru şcolile care funcţionează în scenariul verde nu se pune problema, această evaluare sumativă - lucrare scrisă la disciplina respectivă - poate fi dată în condiţii normale. În scenariul galben, evident, în momentul în care se întorc în şcoală elevii care au învăţat online pot susţine această lucrare scrisă cu acelaşi tip de itemi folosiţi pentru cealaltă jumătate de clasă. Problema se pune acolo unde copiii sunt în scenariul roşu", a explicat secretarul de stat, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Educației vrea să-i învețe pe profesori cum să-i evalueze pe elevi în mediul online

Barcari a adăugat că Ministerul Educaţiei are în vedere organizarea de webinare la care profesorii să înveţe cum ar putea să evalueze în mediul online.

„Varianta este ori să mergem în continuare (...) pe teză, doi să înlocuim teza, pentru că nu putem aplica în mod discriminatoriu: ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni. Deci, ori să înlocuim acest tip de evaluare scrisă cu o evaluare sumativă, dar care să fie notată normal, nu să aibă ponderea pe care o are teza în mod normal - 25% din medie. Există şi varianta eliminării tezei şi înlocuirea cu această evaluare sumativă. (...) Nu este o decizie simplă. Până la urmă, elevul trebuie să fie evaluat, dar, în acelaşi timp, trebuie să aibă şanse egale la o evaluare corectă şi obiectivă", a menţionat secretarul de stat.

Potrivit Luminiţei Barcari, MEC se consultă pe această temă şi cu inspectoratele şcolare, astfel încât să se ia cea mai bună decizie.

„Ne consultăm inclusiv cu inspectoratele, pentru că este o temă de mare interes, vrem să luăm cea mai bună decizie. Din feedback-urile pe care le-am primit sunt şi păreri pro şi păreri contra. Vom analiza", a transmis ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22