The Sunday Times: UE dă înapoi în numirea lui Kovesi la EPPO. ”Mergeţi prea departe, ajungeți ca ea”

Dora Vulcan | 17.06.2019

Şansele lui Kovesi de a ajunge șefa EPPO au scăzut, scrie The Sunday Times, în articolul „UE pierde curaj în legătură cu înalta funcţie pentru Laura Codruţa Kovesi, coşmarul politicienilor români corupți”.

Pe aceeași temă

În cinci ani, cât a fost procuror șef anticorupție, Laura Codruța Koveși a închis sute de oficiali și politicieni corupți, încântând publicul cu represalii asupra unei clase conducătoare corupte, scrie The Sunday Times.

Drept urmare, ea și familia ei au fost spionate. A fost concediată în iulie anul trecut și i s-a interzis să părăsească țara sau să vorbească cu jurnaliștii, mai scrie publicația britanică.

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice, Kovesi vorbeşte despre presiunile pe care le-a făcut PSD pentru a o împiedica să ajungă procuror-şef al Parchetului European (EPPO).

După multe luni istovitoare în care s-a apărat, ea este liberă să vorbească public, scrie The Sunday Times într-un interviu editorializat cu fosta șefă a DNA.

"Ei au decis să mă concedieze, fără să mă cheme să răspund vreunei plângeri, fără probe, fără nici un drept de recurs - pur și simplu", a spus Koveși.

Acesta a fost doar începutul chinului ei. Cu câteva zile înainte ca guvernele UE să aleagă un procuror de top pentru a investiga utilizarea ilegală a fondurilor UE, autoritățile române au acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Mulți au văzut-o ca pe o încercare de a-i torpila candidatura și a elimina spiritul de responsabilitate manifestat într-una dintre cele mai corupte țări dinEuropa.

"De ce au făcut-o? Pentru că mi-am făcut treaba ", a declarat ea. "Nu a fost un atac personal asupra mea, a fost un semnal pentru alți judecători și procurori - dacă mergeți prea departe, veți ajunge ca ea".

În luna aprilie, instanța supremă din România a respins acuzațiile și a eliminat restricțiile privind declarațiile publice și pe cele de călătorie. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că demiterea acesteia a fost ilegală. Dar fusese aruncată o umbră asupra nominalizării sale pentru poziția din cadrul UE, explică jurnaliștii britani.

Koves este încă nominalizată de Parlamentul European, dar guvernele UE îl favorizează pe Jean-François Bohnert, procurorul-șef al orașului francez Reims.

Codruța Koveși continuă să fie bombardată cu acuzații de către partidul socialist aflat la guvernare și se apără în fiecare zi în instanță.

"Au încercat fiecare metodă să mă intimideze. Dar știi, oamenii spun că sunt încăpățânată și cred că asta este o virtute”, spune Kovesi.

Partidul de guvernământ a lansat atacul asupra Codruței Koveși după ce a încercat să introducă în 2017 o amnistie în masă a mii de condamnați și schimbări de legislație care ar fi "castrat" DNA, explică jurnaliștii britanici referindu-se la OUG 13.

Liviu Dragnea, șeful partidului considerat odată maestrul păpușar politic al țării, ar fi fost beneficiarul amnistiei, spun jurnaliștii de la The Sunday Times.

Partidul a făcut un pas în spate după ce jumătate de milion de demonstranți au ieșit în stradă, dar a trecut repede la ofensivă revocându-i pe Codruța Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr.


Alegătorii au dat răspunsul la alegerile europene din mai, reducând la jumătate scorul de 46% al partidului de la ultimele alegeri generale. O zi mai târziu, Dragnea a fost închis.

Unii sunt sceptici în ceea ce privește convertirea guvernului, chiar dacă Viorica Dăncilă a început să-i demită pe oamenii lui Dragnea.

"Nu ar trebui să judecăm starea justiției dintr-o țară printr-un singur caz", a spus Codruța Koveși. "Cazul său a fost unul ca oricare altul și l-am tratat la fel."

Nu este totuși optimistă. DNA se confruntă cu obstacole în înlocuirea ofițerilor de poliție. Urmăririle penale la nivel înalt s-au oprit în mare parte. Unii procurori se simt expuși amenințărilor.

Chiar și cu cele mai multe acuzații respinse, oficialii de la Bruxelles declară că ostilitatea față de Codruța Koveși din partea propriului guvern îi slăbește șansele de a deveni procuror UE.

"Dacă accepți unele dintre aceste obiecții, atunci spui că acest tip de hărțuire este acceptabil", a spus Judith Sargentini, fost deputat european implicat în procesul de selecție.

"Ce fel de mesaj ar lansa asta? Ar trebui să arătăm că valorile politice sunt mai importante decât jocurile de putere", spune Sargentini citată de publicația britanică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22