Pe aceeași temă
La aniversare a 20 de ani de la masacrul din Piaţa Tienanmen, China ia măsuri pentru a aşterne cât mai mult liniştea asupra acestui eveniment. În zilele de 3 şi 4 iunie 1989 manifestanţii din piaţă au fost masacraţi de către armată. Acum, autorităţile păstrează tăcerea şi se străduiesc să împiedice cât mai mult posibil păstrarea memoriei celor ucişi.
Accesul în piaţă a fost blocat. S-au luat măsuri de cenzură mult mai drastice a reţelei de Internet. Un mare număr de poliţişti au fost trimişi în zona, iar persoanele care trec prin apropiere sunt percheziţionate. Evenimentul este încă unul tabu şi este periculos să vorbeşti în public despre el, pe străzile oraşului.
Pentru a preîntâmpina orice manifestare cu această ocazie, autorităţile au luat măsuri drastice de supraveghere a dizidenţilor. Unul dintre cei mai cunoscuţi, Qi Zhiyong, care a fost rănit grav în timpul manifestaţiei din 1989, pirzându-şi un picior, a fost scos forţat din oraş, conform informaţiei pe care personal a trimis-o către Agenţia France Presse.
Cenzura afectează şi posturile CNN şi BBC în limba chineză, unde elimină orice informaţie legată de eveniment.
Referindu-se la eficienţa cenzurii, Reporteri fără Frontiere arată că prin măsurile luate -a ajuns la situaţia în care mare part dintre tinerii chinezi nu ştiu nimic despre eveniment.
Apropiaţii victimelor şi dizidenţii din exil înceracă să atragă atenţia asupra evenimentului şi să readucă în memoria mondială, dar mai ales a chinezilor cele întâmplăate în zilele de 3 şi 4 iunie 1989.
În aceste zile, zona a fost accesibilă doar turiştilor, dar jurnaliştii au fost împiedicaţi să ajungă în piaţă. Cenzura a împiedicat publicarea oricărei informaţii atât în media scris, cât şi în audio-vizual. Doar Global Times, un cotidian în limba engleză, a publicat câteva rânduri care se referp la eveniment şi la cei ucişi în ziua de 4 iunie.