Timmermans: Kovesi este candidatul preferat pentru a deveni primul procuror-șef european

Laurentiu Gheorghe | 03.04.2019

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat public susținerea CE pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european.

Pe aceeași temă

„Comisia Europeană a fost cât se poate de clară de mai multe ori deja. Laura Codruta Kovesi e candidata preferata de CE pentru a fi primul procuror-șef european. Am avut ocazia sa lucrez cu dna Kovesi mai multi ani, e o jurista de foarte buna calitate, o admir pentru curajul sau! In ce priveste Comisia, e important ca ea sa poata sa-si prezinte candidatura, astfel incat institutiile europene sa poata lua o decizie", a spus Timmermans intr-o conferinta de presa in care a avertizat Guvernul de la București ca, daca va merge inainte cu ordonantele de urgenta pe Justitie, Romania va fi sanctionata dur in doar cateva zile.

„Comisia a fost cât se poate de clară, doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european (...) Este importat să poate să își prezinte candidatura astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie cunoscând foarte bine situația candidaților”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o conferință la Bruxelles.

Intrebat daca a vorbit si cu oficiali romani despre ceea ce se intampla cu Kovesi, care e inculpata de controversata Sectie Speciala si pusa sub control judiciar, neavand voie sa paraseasca tara fara aprobarea Adinei Florea, Timmermans a raspuns afirmativ.

„Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulți ani”, este „o juristă de foarte bună calitate pe care o admir pentru curajul său”, a mai spus Timmermans, care a subliniat că a transmis acest puncte de vedere autorităților de la București.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Între timp, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor. Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secția de anchetare a magistraților în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22