Tânăra ridicată de jandarmi:3000 de lei amendă, un deget umflat, păr smuls, sugrumată cu eșarfa

Dora Vulcan | 04.12.2017

Sute de oameni au protestat, sambata, in Piata Victoriei fata de intentia primarului general al Capitalei de a organiza un târg de crăciun în intersecția de la guvern, unde se întrunesc protestatarii #rezist. Protestul a degenerat in violente. Mai multe persoane au fost ridicate si duse la dubă.

Pe aceeași temă

 

 

 

  Printre acestea se numara si Angi Serban, o tanara care povesteste pe pagina personala de Facebook ce s-a intamplat, sambata, in Piata Victoriei din Capitala.

 

”Cum m-am ales cu o îndubare, 3000 de lei amenda, un deget umflat, niște par smuls și niște dureri dubioase de spate pentru Piața Victoriei?!

Despre ziua de ieri:

Când m-am trezit dimineață aveam zeci de apeluri de la prietenii mei din Piață. Încă de la 06:00 dimineața m-au sunat. Am realizat instant ca e panică!

Îl sun pe Alexandru Socol si-mi răspunde: Au început sa monteze Târgul în Piață!

Mă împachetez repede și fug în Victoriei.

Când am ajuns, am văzut gardurile, schelele, toaletele și macaraua care monta balizele de beton și mi-am spus în gând "pfoa, cum naibii ieșim din asta"?

Despre protest, ați tot văzut imagini, despre cum e sa fii la fata locului, urmează sa va povestesc începând de la incidentul cu seniorul.

Eram pe balizele de pe platforma, strigam ceva la portavoce, cu spatele către Guvern. Știam ca filmează Sandy de pe trotuar, dar nu am stat cu ochii pe el. De obicei se descurca. La un moment dat, am văzut cum ceilalți ies printre garduri și dau buzna pe partea cealaltă. Când m-am întors, jandarmii îl imobilizasera pe Sandy, dar nu am înțeles de ce!

Am sărit de pe platforma, am mers la ei și am văzut seniorul cu sânge pe față. L-am intrebat:

- Ce ați pățit?

- M-am împiedicat și am căzut, domnișoară!

Nu l-am crezut, dar tot nu înțelegeam ce se întâmplă în toată harmalaia aia. În scurt timp, am mers toți în Piață sa ne continuam protestul.

În Piață, am văzut imaginile și am înțeles ce s-a întâmplat. Seniorul a discutat cu Jandarmeria (probabil le spunea sa ne umfle, din câte am înțeles este un fost securist care se perinda prin anumite cercuri, deci a fost premeditat), Sandy l-a chestionat, seniorul a început sa-l injure ca la ușa cortului atât pe Sandy, cât și pe noi, Sandy i-a spus ca este nesimțit și ca așa se comporta comuniștii psd-isti, replica pentru care seniorul l-a altoit cu un ghiozdan în cap.

Din nefericire, instinctul de barbat s-a activat și i-a plasat un pumn. De aici și imaginile cu fata lovită a seniorului.

Jandarmeria nu a intervenit în momentul în care Sandy a fost agresat, ba mai mult, s-au amuzat pe subiect, în schimb, când a ripostat, l-au pus la pământ. Lipsa totala de imparțialitate.

Bineînțeles ca nu sunt de acord cu reacția lui, dar nici cu reacția seniorului și a Jandarmeriei.

Ceea ce s-a întâmplat este culpa comuna, deși exista circumstanță atenuanta: autoapararea.

Sandy s-a aparat.. ca n-a fost cea mai buna reacție, pot sa înțeleg, dar a fost consecință, nu cauză!

La mai bine de o ora după incident, aproximativ 20 de jandarmi veneau alergând către Piață. Am coborât de pe balize și ne-am îndreptat către locul pe unde au intrat primii 3.

A venit dialogul (care numai dialog nu a făcut) sa-i comunice lui Sandy ca îl invita la secție și ca dacă nu accepta invitația îl vor lua împotriva voinței lui. Moment în care oamenii au încercat sa le explice ca s-a aparat. Le-au prezentat imagini, marturii, au cerut sa li se explice de ce nu au intervenit de la bun început..

Nu a contat. Am fost înconjurați de către cei de la intervenții care ne-au împins, tras, lovit, ne-au sucit mâinile.. Ne-au strâns atât de tare încât nu mai puteam respira. Am început sa strigam de durere pentru ca ne contorsionau mâinile, dar nu le-a pasat, aveau ordin sa îl extragă cu tot cu noi.

Unul dintre jandarmi mi s-a adresat cu: "pleacă fă de aici!" Am înțeles că se aude pe una dintre filmări, nu am avut timp sa le urmăresc.

Forța aplicata de către Jandarmerie a fost total nejustificata. Ori asta li se ordonă, ori este exces de zel. In ambele situații este foarte grav.

După ce l-au extras, oamenii le-au urat celebrul "Jandarmeria apară hotia", de lângă balize.

Știți cum a răspuns Jandarmeria?

Au tras de foile gardului care erau lângă balize, i-au închis ca pe animale și au lovit cu bocancii în gard. I-am văzut striviți de balize, iar pe unii căzuți din picioare.. Am crezut ca mi se face rău. .

Am pus mana pe gard sa-l împing cât sa le fac loc sa iasă, mai ales ca doamna Teodora Vlad are probleme cu picioarele și nu se putea ridica.

Era lângă mine si voiam sa-i fac loc si sa o ajut sa se ridice.

Individul de la Jandarmerie care mă tine de mana stânga în fotografie, a vrut sa mă oprească și l-am împins cu mana dreapta. A considerat ca l-am lovit și a început sa tragă de mine ca de un infractor. Nu știu exact câți au venit, dar le-am simțit forța.

M-au tras, m-au împins, m-au strâns de gat cu esarfa, m-au tras de par și, deși m-am opus și le-am cerut sa fiu legitimată, m-au luat pe sus și m-au băgat în duba.

Punctez: i-am spus de trei ori ca mă sugruma cu eșarfa pana m-a eliberat. Cred ca nu m-a crezut pe cuvânt, dar imaginile vorbesc.

Îndubați (cum spunem noi) am fost eu și Alex, băiatul din poza a doua, care nu a făcut altceva decât sa încerce sa mă salveze cand a văzut cum se comportau. Pe Sandy l-au luat separat.

Ne-au ținut în duba vreo 15 minute și au încercat sa ne ia la mișto. Mi-au adus o femeie jandarm după ce a insistat Alex ca nu respecta procedura.

Am mers la Secția 1, unde am fost însoțiți de un avocat care mai vine pe la proteste și care ne va ajuta sa contestam în instanță procesele verbale.

În Secția 1 era frig bocnă, iar noi uzi pana la piele. Ne-au ținut doua ore și ceva sa completeze 3 pv-uri. Toți primeau indicații prin telefon despre ce ar trebui sa apară în pv.

Am fost percheziționati, iar asupra noastra nu au fost găsite obiecte, substanțe, sau alte materiale periculoase.

Sanctiuni:

• Cate 3000 de lei pt mine și Alex pentru obstructionarea organului.

• 1000 de lei pt Sandy - lovire.

Am ajuns în punctul în care cetățeanul nu mai are dreptul la replica. Dialogul este inexistent, iar singura metoda aplicata este forța.

Jandarmeria a refuzat sa dialogheze, au venit sa aplice forța pentru ca aveau la baza comunicatele mincinoase lansate în spațiul public. Acesta-i motivul pentru care le-a luat o ora și ceva sa vina și sa ridice persoana în cauza din Piață.

Eu nu i-am împiedicat sa restabilească ordinea, ci sa comită un abuz. Am acest drept ca cetățean! Sa refuz un abuz!

Felul agresiv și violent în care au acționat îi descalifica. Nu consider ca își făceau datoria.

Dar mnah.. Ei sunt doar niște executanți.

Ce am câștigat:

La ora 16:00 au venit reprezentanții firmelor care aveau aduse materiale în Piață sa ne comunice ca vor muta Târgul.

La auzul acestei vesti, toată lumea a aplaudat.

Apoi s-a strigat DEMISIA!

Nu știu care ai votat-o pe Pandela, dar chiar mai ai nevoie sa-si încheie mandatul ca sa înțelegi cât de incompetenta este?

Sunt bine!

Acum ca mi s-a reglat nivelul de adrenalina din corp, resimt efectele datoriei pe care si-o îndeplinea Jandarmeria.

Piața este din nou libera pentru proteste!

Târguri avem suficiente!

Power to the People!”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22