Toader anunţă ce aştepta Dragnea: Proiectul de modificare a legilor justiţiei, finalizat

E.b. | 18.10.2017

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca a fost finalizat proiectul de modificare a legilor justitiei si ca prioritara este rezolvarea conditiilor din penitenciare.

Pe aceeași temă

 
  
 
Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției - vom participa la toate dezbaterile!,
scrie Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

 

Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor Hotărârii pilot, pronunțată de CEDO, referitoare la condițiile din penitenciare!

 

Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017.

 

Prevederile art. 55^1 reglementează "Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare". 

 

Potrivit alin. (1) "La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată", arată Tudorel Toader.

 

 

****************


 

Liderii coaliției de guvernare au anunțat că vor depune proiectul direct în Parlament, astfel că nu va mai trece prin Guvern.
 

Anunţul lui Toader de pe pagina sa de Facebook era extrem de așteptat de Liviu Dragnea, liderul PSD.  

 

Mai bine de jumătate din magistrați din România au semnat un memorandum prin care cereau retragerea acestui proiect de modificare a legilor justiţiei. De altfel, proiectul de lege a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii. După acest moment, Tudorel Toader a anunțat că va face unele modificări.


 
Printre propunerile care a stârnit controverse se află scoaterea președintelui din schema de numire a procurorilor șefi.

 

 

"Să fie iniţiativă parlamentară"

 

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, declara, marţi, că legile justiţiei pot fi adoptate în actuala sesiune, prin iniţiativă parlamentară. ”Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei astăzi să spună care ar fi perioada obligatorie ca să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Decizia noastră politică a fost comunicată să le adoptăm în această sesiune parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea. ”Părerea mea, e o părere unanimă să fie iniţiativă parlamentară”, a subliniat liderul PSD, conform News.ro.

 

Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere privind procedura de numire a procurorilor şefi, preşedintele PSD a afirmat: ”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual. Eu în continuare până la ora asta susţin că în acea procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, CSM şi preşedintele României”.


În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie mai ales după ultimele evenimente că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum, în comisia specială, să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care s-o adoptăm în următoarele luni. Obiectivul este ca IJ să fie o instituţie autonomă”, a mai declarat Liviu Dragnea.


 

CSM, aviz negativ

 

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta "nesocoteşte" în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

 

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.


Şeful statului spunea că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi. El a spus că că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra Inspecţiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22