Toader cere puterii și opoziţiei «comportament loial» și dă exemplu un abuz a lui Ponta

E.b. | 07.04.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a afirmat, la conferinţa internațională pe tema rolului dintre putere şi opoziţie, organizată de Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Europei, că cele două forţe trebuie să aibă un "comportament loial" normelor constituţionale în exercitarea instrumentelor de care dispun.

Pe aceeași temă

 

 

Tudorel Toader a vorbit la conferinţa pe tema rolului dintre putere şi opoziţie despre faptul că două forţe trebuie să aibă un "comportament loial" normelor constituţionale în exercitarea instrumentelor de care dispun,

 

El a dat drept exemplu negativ o OUG emisă de Guvernul Ponta în 2012, care a fost denunţată la acea vreme ca fiind un abuz, conform News.ro.

 

"Opoziţia contribuie prin critică, declanşând controlul de constituţionalitate. Contribuie la extragerea acelui venin de constituţionale. (...) Am deplină încredere în aceste instrumente pe care le are opoziţia, pe care ştiu bine că le-a folosit şi în mod eficient, dar şi opoziţia, şi puterea, şi autorităţile, şi cetăţenii trebuie să dea dovadă de ceea ce se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale", a spus ministrul Tudorel Toader, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei internaţionale organizată de Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Europei.

 

El a exemplificat nevoia acestei "loialităţi", oferind - fără să nominalizeze - ca exemplu acţiuni ale Guvernului din trecut.

 

"Când CCR a declarat o ordonanţă neconstituţională azi, iar puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri după-amiază, ca în felul acesta să perpetueze soluţia legislativă care urma să fie declarată neconstituţională", a afirmat ministrul.

 

El face astfel referire la OUG 38/2012, emisă de Guvernul Ponta, prin care Curtea Constituţională nu mai putea să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului. OUG a fost emisă după ce o lege identică a fost contestată la CCR de către PDL, în perioada în care USL pregătea suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ambele proiecte au fost declarate neconstituţionale de CCR, judecătorii motivând la acea vreme că Executivul a avut un comportament "abuziv".

 

"Dincolo de arhitectura statului de drept din Constituţie este necesară această comună obligaţie, nevoie de loialitate faţă de valorile constituţionale. (...) Numai astfel opoziţia îşi poate îndeplini rolul acela, de gardian al Constituţiei, (...) pentru menţinerea majorităţii în limitele constituţionale", a mai spus Tudorel Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22