Toader, despre candidatura lui Lazăr pentru un nou mandat: Fiecare are o părere bună despre sine

Laurentiu Gheorghe | 19.03.2019

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus despre candidatura lui Augustin Lazăr pentru un nou mandat, că „orice procuror are voie să se înscrie”, mai ales că „fiecare are o părere bună despre sine”.

Pe aceeași temă

În replica sa, procurorul general, Augustin Lazăr, spune că ministrul Justiției nu trebuie să țină cont de „sentimente” în ceea ce privește propunerea unui nou procuror general, ci de competențe și capacitate de a conduce eficient o instituție.

Augustin Lazăr a anunțat luni că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general, în condițiile în care, în octombrie 2018, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului general.

„Exprimă dorința domniei sale de a continua ceea ce a făcut până în prezent. Fiecare are o părere bună despre sine și dânsul e îndreptățit la aceeași atitudine. Prin urmare, eu am declarat și ieri - orice procuror care îndeplinește condițiile legii are dreptul să se înscrie. Eu voi fi în comisia de selecție care face propunerea către CSM și, mai departe, către președinte, mă voi opri acolo. Întrebați-l pe el, nu-mi cereți mie să-mi exprim poziția înainte de interviu”, a declarat Tudorel Toader, întrebat despre candidatura lui Augustin Lazăr, pe care a încercat fără succes să îl revoce de la conducerea Parchetului General.

Toader a fost întrebat de jurnaliști dacă mai sunt și alte candidaturi pentru funcția de procuror general, spunând că până luni, la ora 12.00, nu își depusese nimeni dosarul.

Întrebat despre procesul în care Lazăr contestă în contencios administrativ revocarea sa din funcția de procuror general al României și cum crede că se va termina acest proces, ministrul a comentat sec: "În spiritul statului de drept". ​

De asemenea, chestionat referitor la o fotografie care înfățișa un apus și pe care a postat-o pe Facebook luni, după ce Augustin Lazăr şi-a anunţat candidatura, ministrul a afirmat: "Nicio asemănare nu este tot timpul întâmplătoare".

La rândul său, Augustin Lazăr a declarat că va candida pentru un nou mandat pentru că este nevoie de stabilitate și continuitate, iar ministrul Justiției, care a încercat revocarea sa din funcție, nu ar trebui să țină cont de „sentimente” în luarea unei decizii.

„Nu ar trebui să discutăm despre sentimente, ci despre capacitatea de a conduce eficient o instituție și nimeni nu ar trebui să pună mai presus sentimentele decât interesele de a avea la vârf oameni experimentați, care pot conduce eficient instituții”, a comentat Augustin Lazăr. „Doresc să răspund așteptărilor colegilor procurori, care vor o instituție cu stabilitate și continuitate, în care să poată lucra în cadru legal, liniștiți”, a completat el .

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care "consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public".

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22