Toader își subordonează Inspecția Judiciară, ca-n vremea lui Stănoiu. IJ, de acord

Dora Vulcan | 23.08.2017

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca propune, printr-un pachet mai larg de modificari ale legilor Justitiei, trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Inspecția Judiciară este un organism de control extrem de important care poate influența decisiv cariera unui magistrat. Trecerea acestui instrument în mâna ministrului de Justiție este un demers extrem, extrem de periculos: prin politizare și control asupra magistraților și, implicit, a dosarelor de care aceștia se ocupă. Toader a reușit performanța de a întoarce controlul magistraților la perioada sinistrei Stănoiu - deconspirată, între timp, ca turnătoare la Securitate -, când cotrolul politic al magistratului era total, cei care nu se supuneau riscând excluderea din sistem, anchetarea penală sau, ca în cazul procurorului Cristian Panait, ”sinuciderea”.

 

 

 UPDATE: Inspectia Judiciara, de acord sa treaca la Ministerul Justitiei: "Apreciem intenta ministrului justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei Judiciare", se arata intr-un comunicat remis presei miercuri de Inspectia Judiciara, la scurt timp după ce ministrul Tudorel Toader a anuntat ca propune, intr-un proiect mai larg de modificare a legilor justitiei, si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei. Aceasta situatie a mai fost intalnita in mandatul de ministru al Justitiei al Rodicai Stanoiu.

 

 "Inspectia judiciara trece la Ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia judiciara este la Minister, respectand independenta pe care o are. Sa nu fie dependenta de CSM", si-a motivat Toader propunerea.

 

Inspectia Judiciara este un instrument extrem de puternic in interiorul sistemului judiciar, putand influenta decisiv cariera unui magistrat. Pana acum, Inspectia Judiciara a fost in subordinea CSM, care este garantul independentei justitie. Daca va trece la Ministerul Justitiei, Inspectia Judiciara va fi in subordinea unui om politic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22