Toader ignoră mesajul lui Tarcea, care cere retrimiterea legilor justiţiei la minister

E.b. | 26.10.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, referitor la reacția Cristinei Tarcea, preşedintele ÎCCJ, privind procedura din Parlament în cazul proiectului de modificare a legilor Justiției, că este vorba de libertatea de exprimare.

Pe aceeași temă

 


Toader crede că, cel mai probabil, și CSM va transmite un comunicat, față de care el va avea un răspuns, "o replică deja pregătită".


"În primul rând este vorba de libertatea de exprimare. Eu merg la ședința de Guvern acum și CSM probabil va da comunicat și eu voi da un răspuns, o replică pe care o am deja pregătită", a afirmat Toader, citat de Agerpres, după ședința CSM.


El a reacționat  şi în cazul declarațiilor privind nevoia unui studiu de impact în cazul prevederilor referitoare la recursul compensatoriu.


"Pe câți ați întrebat și nu ați vrut să clarificați, să accentuați faptul că, la un proiect de lege, studiul de impact se face în faza de adoptare a legii și nu în faza de punere în executare a legii. Nu s-a prezentat aspectul acesta. Nu știu de ce. Sigur unii nu au știut. (...) Studiul de impact e când se face legea, nu când se aplică legea. Din prima zi în care intră în vigoare tu ești un executant, trebuie să o pui în aplicare, nu te apuci de studii", a precizat ministrul Justiției.


Toader a menționat că va face clarificări de fiecare dată când va fi întrebat despre o problemă de justiție și că nu evită niciun răspuns.

 

"Ori de câte ori voi fi întrebat pe o problemă de justiție, știți că nu evit niciun răspuns și stau de vorbă. Dacă (...) la următoarea ședință mă vor întreba din nou vom discuta din nou și voi răspunde. În tot cazul, orice discuție, orice dialog poate fi benefic chiar pentru cei care nu erau prezenți, poate nu au înțeles de prima dată", a mai subliniat Toader.

 

Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a solicitat președinților celor două Camere ale Parlamentului și Comisiei speciale să permită Ministerului Justiției finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator în cazul legilor Justiției și să retrimită acestuia proiectul.

 

"Prin urmare, solicit președinților celor două Camere ale Parlamentului României și Comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort", precizează Cristina Tarcea. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22