Toader ignoră protestele magistraților și abrogă doar un articol din ordonanță

Laurentiu Gheorghe | 01.03.2019

Ministrul Justiției Tudorel Toader ignoră protestele magistraților și arată că nu intenționează să abroge decât un articol din ordonanța de urgență care a scos magistratura în stradă.

Pe aceeași temă

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut joi seara o interventie telefonica la Antena3. Intrebat de protestele fara precedent ale magistratilor, ministrul a repetat discursul din conferinta de presa de luni și a spus că, din punctul sau de vedere, abrogarea Art 54 din OUG 7 e suficienta si vineri ii va prezenta premierului Viorica Dancila proiectul noii ordonante de urgenta prin care va face asta, urmand ca apoi sa fie trimis si CSM pentru aviz.

"Proiectul e elaborat in sensul celor discutate de doamna premier cu sefa CSM, AMR, UNJR, APR, IJ si SIIJ. Modificarile se refera la abrogarea Art. 54, care prevede ca judecatorii pot deveni procurori de rang inalt, si ca avizul consultativ pentru procurorii de rang inalt e dat de plenul CSM. Se revine la prevederile anterioare. De asemenea, se rezolva problema diferentelor salariale pentru IT-istii din sistemul judiciar si se elimina doua necorelari legislative despre competentele Inspectiei Judiciare", a spus Toader la Antena 3, citat de Ziare.com.

El a precizat ca joi inca se afla la Bruxelles, dar vineri se intoarce si ii prezinta lui Dancila proiectul, dupa care il trimite la CSM.

Toader a transmis același lucru și luni seară, intr-o conferinta de presa, insa magistratii au continuat protestele si i-au transmis ca e nevoie de abrogarea totala a ordonantei.

Cat despre reprezentativitatea celor care au fost la negocierile cu Dancila si Toader, inclusiv Cristina Tarcea, președinta Curții Suprema a spus că ea nu există cu adevărat.

"Cat de reprezentativi sunt cei care au fost de acord cu ea? Dialogul e mereu cu aceiasi, oare noi, ceilalti, miile, nu avem un punct de vedere? Inca nu am aflat daca sunt reprezentative AMR si UNJR. Inseamna sa ai un numar reprezentativ de judecatori care au aderat...", a spus Tarcea, care a subliniat ca de la aceste doua asociatii apar public mereu doar aceleasi cateva persoane.

Totodata, sefa Inaltei Curti a criticat faptul ca Ministerul Justitiei nu a consultat Inalta Curte, nici macar nu a trimis OUG7 catre specialistii institutiei.

"La ICCJ nu se afla orice fel de judecatori, ci eminenti, care au trecut prin multe examene, foarte titrati, multi sunt cadre universitare. Aceasta OUG nu a fost trimisa Inaltei Curti.

In acea dimineata mi s-a comunicat ca in dimineata aceea mi-a fost trimisa pe fax sau email. Am ajus la serviciu, nu primisem nimic. Daca asta e dialog inseamna ca nu stiu eu ce inseamna. Nu am gasit-o nici la CSM, mi-a dat-o cineva din CSM. Ori, totusi, e vorba de Inalta Curte. Asta e o frustrare, si nu numai a mea", a completat Tarcea, intr-o emisiune la Antena3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22