Toader nu vrea sa spuna cine va face auditul parchetelor.Poti sa evaluezi si ce nu au facut

E.b. | 05.04.2017

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca prin auditul extern pe care urmeaza sa il dispuna la Ministerul Public, DNA si DIICOT, urmareste "o radiografie a activitatii desfasurate" de acestea.

Pe aceeași temă

 

Tudorel Toader sustine  ca auditul extern pe care urmeaza sa il dispuna la Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism are drept scop "o radiografie a activitatii desfasurate" de aceste institutii. 

 

El a adaugat ca o astfel de evaluare nu s-a facut de peste 10 ani, conform HotNews.

 

 

Insa este contrazis de faptul ca, in martie 2013, Banca Mondiala a realizat, la cererea guvernului Romaniei, o "Analiza functionala a sectorului justitiei din Romania". Cu acel prilej, expertii de la Banca Mondiala au analizat activitatea instantelor, precum si a Ministerului de Justitie, CSM, Inspectiei Judiciara, Inaltei Curte de Casatie si Justitie, Ministerului Public, DNA, conform ziare.com.

.

"Am stiut de la inceput ca nu pot face eu controlul de fond. In 14 zile e o iluzie sa faci un control de fond", a mai spus Tudorel Toader, cu referire la evaluarea recenta a procurorului general si a procurorului sef al DNA.

 

"Aceasta evaluare a activitatii celor 3 Parchete nu s-a facut de peste 10 ani de zile. Orice autoritate publica trece la un moment dat printr-o evaluare de fond. Cand evaluezi pe cineva poti sa evaluezi si pentru ce a facut, si pentru ce nu a facut, pentru inactiuni. La debutul acestei evaluari veti fi anuntati", a afirmat Tudorel Toader.

 

"Eu am stiut de la inceput ca nu pot face eu controlul de fond. Multi realizeaza si isi dau acordul ca in doua saptamani, 14 zile, e o iluzie sa faci un control de fond", a adaugat ministrul Justitiei.

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni seara, la Antena3, ca va dispune un audit extern la Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru a analiza activitatea procurorilor.

 

El a prezentat, miercurea trecuta, rezultatele evaluarii procurorului general si a procurorului sef al DNA, el aratand ca "nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi". El a facut aceasta declaratie la finalul evaluarii activitatii sefilor celor doua institutii, in urma deciziei Curtii Constitutionale care a stabilit ca DNA si-a incalcat atributiile constitutionale prin anchetarea unor presupuse ilegalitati in procesul de adoptare a controversatei OUG 13.

 

Tudorel Toader a criticat insa, saptamana trecuta, DNA si Parchetul General pentru ancheta asupra OUG 13.

 

 

El a afirmat atunci ca este "oportuna necesitatea instituirii unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie sa o exercite ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii, pentru a identifica modul in care procurorii inteleg sa respecte limitele de competente" constitutionale si legale.

 

 

Ministrul Justitiei a mai precizat ca monitorizarea se va exercita "ca un mecanism care sa dea eficienta, consistenta prevederilor art 132 din Constitutie, de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor".

 

El a subliniat ca echilibrul constitutional "a fost restabilit de CCR prin pronuntarea deciziei, fara alte masuri extraconstitutionale", respectiv faptul ca "procurorii nu pot ancheta ministri, parlamentari, autoritati decidente in opera de legiferare, indiferent de nivelul normativ pe care il adopta, nu pot ancheta oportunitate, constitutionalitate, circumstante".

 

Tudorel Toader a mai precizat ca a realizat singur evaluarea celor doi procurori, fara ingerinte din exterior.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22