Toader publica criticatul proiect al legilor justitiei, care a starnit ingrijorare la Bruxelles

E.b. | 31.08.2017

Tudorel Toader, ministerul Justitiei, a publicat miercuri seara proiectul de modificare a legilor Justitiei, care a fost trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Pe aceeași temă

 

 

"Proiectul isi propune sa aduca modificari, in principal, prevederilor privind evaluarea profesionala, promovarea in functii de executie la instante si parchete, numirea in functii de conducere la instante si parchete, reglementarea situatiilor in care magistratii sunt in imposibilitatea de a-si exercita functia, precum si eficientizarea managementului instantelor si parchetelor", se arata in expunerea de motive a proiectului postat pe site-ul Ministerului Justitiei.

   

VEZI Comunicat de presă privind transmiterea proiectului de modificare și completare a legilor justiției Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare

 

Ministrul Justitiei invoca prevederi din MCV, hotarari CCR si "realitatile sistemului judiciar" pentru modificarea legilor Justitiei


Dintre prevederile proiectului de modificare a legilor justitiei:

 

Numirea procurorului general, a procurorilor sefi la DNA si la DIICOT se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani. Ministrul Justitiei trebuie sa inainteze CSM cel putin doua propuneri. Durata mandatului este de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

 

Procurorii participanti la selectie vor sustine un interviu in fata ministrului Justitiei.

 

CSM poate refuza motivat, o singura data, numirea in aceste functii de conducere, facand publice motivele refuzului.

 

De asemenea, Inspectia Judiciara trece de la CSM in subordinea Ministerului Justitiei.

 

Proiectul propune cresterea vechimii pentru promovarea ca judecator la ICCJ de la 15 la 18 ani si eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare pentru accedere in aceasta functie.

 

Durata mandatelor pentru functiile de conducere la instante si parchete creste de la 3 la 4 ani.

 

 

Magistratii care sunt exclusi din magistratura raman fara pensie de serviciu.

 

De asemenea, magistratii care este reincadrat dupa pensionare nu mai poate cumula pensia de serviciu cu indemnizatia de magistrat.

 

Potrivit proiectului, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice si medicale.

 

Potrivit acestui proiect, presedintele Romaniei numeste presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

 

Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in aceste functii decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22