Toader se face ca nu știe. Documentul GRECO care arată că recomandările sunt obligatorii

Redactia | 13.05.2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că recomandările GRECO sunt doar opționale, și nu trebuie să se România nu trebuie să țină cont de ele, însă în regulamentul acestei organizații a Consiliului Europei scrie că statele membre au obligația să se conformeze.

Pe aceeași temă

 

 

La articolul 30 din Regulamentul de procedură GRECO scrie că „membrii GRECO trebuie să se conformeze cu recomandările făcute în raportul de evaluare și să le pună în practică în întregime într-o limită de timp stabilită de GRECO”

 

 

România este stat membru al acestui organism european, iar în conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, în decurs de 18 luni după adoptarea raportului de evaluare, să transmită GRECO un raport de prezentare a situației care să arate măsurile luate pentru a da curs recomandărilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte și va decide dacă s-a dat curs sau nu recomandărilor făcute.

 

Documentul GRECO poate fi consultat aici.

 

Tudorel Toader posta vineri seară pe Facebook că a solicitat GRECO să trimită un comunicat oficial în care sa specifice că România este obligată să se conformeze recomandărilor.

 

Această cerință a ministrului survenea după presa primise un răspuns de la secretariatul Grupului, însă la Ministerul Justiției nu parvenise un astfel de document. În răspunsul trimis către Digi24, se spune că recomandările instituţiei nu sunt opţionale, aşa cum afirmase ministrul justiţiei, în Senat. În raportul publicat de GRECO, ţara noastră figurează printre ţările care au regresat în lupta împotriva corupţiei.

 

 „Echipa GRECO care a pregătit proiectul de raport al evaluării ad-hoc s-a întâlnit cu toate autorităţile naţionale relevante, inclusiv cu ministrul justiţiei, şi a ascultat cât mai multe păreri cu putinţă. Proiectul de raport a fost ulterior discutat în amănunt şi adoptat de GRECO, ţinându-se cont de părerea autorităţilor române şi a tuturor celorlalte 48 de state membre. Recomandările GRECO nu sunt opţionale”, se arată în răspunsul transmis de către GRECO și care îl contrazice pe ministrul Justiției.

 

Raportul GRECO:

 

În raportul publicat în aprilie, (care poate fi descărcat de aici) GRECO și-a exprimat profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.

 

Acest raport a fost redactat după ce la o întâlnire plenară din decembrie 2017 a GRECO, s-a considerat că se impune o analiză a efectelor schimbărilor din legile justiției asupra eficacității luptei anticorupție.

 

În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. 


În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei. 
 

De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.

 

Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.


Organizație critică și propunerile de modificare a legilor penale, care - dacă vor fi adoptate - vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce. 

 

GRECO invită România să prezinte, la următoarea reuniune plenară, pe 18-22 iunie, stadiul reformelor din justiție și să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție. 

 

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.

 

"După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE", potrivit unui comunicat  publicat atunci de PNL.

 

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția. El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22