Toader și-ar avizul pentru OUG privind amnistia și grațierea, dacă este inițiată de alt minister

Redactia | 04.12.2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-ar da avizul de legalitate pe OUG privind amnistia și grațierea, cu condiția să fie inițiată de alt minister, susține G4Media.ro, citând surse guvernamentale.

Pe aceeași temă

Potrivit surselor citate de G4Media.ro, una din variante ar fi ca secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, să inițieze OUG-ul, dar în această situație ar fi nevoie de modificarea HG-ului care stabilește modalitatea de inițiere și avizare a actelor normative. Toader nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro până la ora publicării acestui material.

G4Media.ro a scris pe data de 22 noiembrie că Guvernul pregătește adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea în doi pași. Pasul unu: schimbarea HG 561. Pasul doi: Guvernul decide ad-hoc, într-una din ședințe, adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea. Unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ, ministrul de interne sau chiar secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Potrivit surselor G4Media.ro, Toni Greblă se confruntă cu cel puțin două probleme. În primul rând ar risca să intre în conflict de interese, chiar dacă a fost achitat în primă instanță dar are totuși un proces pe rol la Înalta Curte în care este acuzat de fapte de corupție. Pe de altă parte, este cam dificil de justificat urgența măsurilor de amnistie și grațiere, astfel încât să fie nevoie de un OUG. Potrivit surselor G4Media.ro, proiectul de ordonanță este deja elaborat de către juriștii PSD.

Pe 28 noiembrie, G4Media.ro a dezvăluit că ar exista în dispută câteva probleme de ordin tehnic. Unii vor grațiere până la cinci ani, alții vor să fie grațiate pedepsele până la zece ani pentru a beneficia cât mai mulți de această măsură. Nici în cazul amnistiei n-ar fi căzut de acord asupra limitelor de pedeapsă în cazul faptelor care ar urma să fie amnistiate.

Între timp, s-ar fi decis ca amnistia și grațierea să nu mai fie limitate în timp, ci să fie aplicate doar pentru anumite fapte și infracțiuni. Astfel, s-ar putea ajunge ca fapte pedepsite cu până la 14 ani de închisoare să fie amnistiate. Doar faptele cu violență, violul, omorul, traficul de droguri și alte infracțiuni grave ar urma să fie excluse din listă.

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat vineri seară că nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului, conform Agerpres.

„Repet, nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului. Vom avea sărbători liniştite. Nici nu mai este timp, se termină luna”, a spus Dăncilă, la recepţia oferită de către preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Mitralieră: Amnistia și grațierea era dată în orice țară civilizată

Deputatul PSD Catalin Radulescu Mitralieră il ataca dur pe Niculae Badalau, proaspat numit ministru al Economiei, pe care il acuza ca se impotriveste adoptarii unei ordonante de amnistie si gratiere. „In orice tara civilizata era data amnistia si gratierea in a doua secunda. Noi tot o amanam, de ce?”, se plange Radulescu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu i-a atacat dur pe „Bădălăii” din PSD, dar și pe Tudorel Toader. El a susținut, într-o intervenție la Digi24, că aceștia sunt vinovați că până acum nu a fost dată de Guvern o ordonanță privind amnistia și grațierea. El a mai spus că este „supărat că se amână un lucru necesar pentru România” și că „în orice țară civilizată era dată amnistia și grațierea în a doua secundă”.

„Nu îmi place termenul în care discutăm subiectul ăsta și anume că ordonanța trebuie dată pentru ceva. Spunând în media prostia asta, toata lumea va crede că o ordonanță sau lege se dă pentru o anumită persoană. Ordonanțele sau legile se fac pentru cetățeni, că dintre aceștia beneficiază direct sau indirect X sau Y este partea a doua. Dar nu am văzut până acum ca o anumită lege sau ordonanță să fie dată pentru cineva. Că de ea a beneficiat cineva anume, asta e partea a doua”, a spus Cătălin Rădulescu, la Digi24.

În ceea ce privește eventuala OUG privind amnistia și grațierea, el a spus că „nu numai că este necesară” și i-a atacat pe „marii mentori” din PSD: „Sigur, unii sunt foarte pricepuți, cu ghilimelele de rigoare.”

„M-am săturat să tot vorbesc despre un lucru care trebuie făcut pentru că altfel miile de oameni care au fost abuzați, liberalii știu dar nu vor să spună, asta e partea doua, e chestiune de politică, dar poporul român știe că în acești opt ani - mai mult decât să spui că completurile de 5 judecători sunt ilegal constituite, că protocoale sunt ilegale, că au fost ascultări ilegale, că au fost făcute dosare cu echipe mixte și că s-au dat bilețele la judecători, că așa a vrut sistemul format din 15-20 de persoane - eu cred că nu mai trebuie să discutăm subiectul ăsta. În orice țară civilizată era dată amnistia și grațierea în a doua secundă. Noi tot o amânăm, de ce? Nu știu. Întrebați Bădălăii și alte personalități de la noi. De ce să amânăm un lucru necesar pentru români, oameni care au fost abuzați?”, a declarat deputatul PSD, la Digi24.

Întrebat cine din PSD nu vrea această ordonanță, Rădulescu a spus că „în partidul meu sunt oameni foarte inteligenți, eu nu fac parte din oamenii inteligenți ai partidului”.

El a adăugat că este „supărat că se amână un lucru necesar pentru România și nu înțeleg motivația și de ce o amânăm sau o programăm”.

„O lege sau o ordonanță nu o programezi, o dai când e necesar. Tudorel Toader trebuia să își asume ordonanța asta de foarte mult timp pentru că e ministrul justiției. Când ești ministrul justiției trebuie să își asumi foarte multe lucruri. Dacă vrei să mergi numai pe la televizor, să faci scenete teatrale, poți să joci în film, dar dânsul trebuie să joace în filmul ăsta în care justiția nu a fost independentă”, a mai spus deputatul.

El a mai spus că nu știe dacă Tudorel Toader este cel care împiedică PSD să dea această ordonanță de urgență.

„Liviu Dragnea nu cred că e responsabil, sunt responsabili deștepții partidului meu și Tudorel Toader”, a completat Rădulescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22