Toader spune că FSANP furnizează informaţii false legate de numărul deţinuţilor eliberaţi

E.b. | 16.11.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, susţine că sindicaliștii din Federaţia Sindicatelor din Adminstrația Națională a Penitenciarelor au furnizat o informație falsă privind punerea în libertate a deţinuţilor.

Pe aceeași temă

 

 

FSANP anunţa eliberarea unui număr de 1.200 de deținuți, ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu.

 

"Cei de la sindicat v-au dat o informație absolut eronată, (...) pentru că pe data de 7 noiembrie aveam un document (...) oficial de la ANP cu faptul că au fost eliberați 650 de deținuți, ca urmare a Legii recursului compensatoriu. (...) Dar în 650 intră și cei 529 eliberați în prima zi și nu cumva să-i adăugați pe cei eliberați în prima zi cu 650, că sigur vă dă mai mult. Am cerut directorului ANP, am vorbit și astăzi cu dânsul, îmi trimite oficial un comunicat astăzi și dumneavoastră, dacă nu vă supărați, nu ar trebui să dați drumul la informații de natură să genereze o anumită preocupare, să nu zic temere, fără să o verificați, (...) pentru că faceți un rău opiniei publice", a declarat Toader, conform Agerpres,  la ieșirea de la ședința CCR în cadrul căreia a prezentat punctul de vedere al Guvernului cu privire la cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern și DNA în cazul "Belina".

Ministrul Justiției a subliniat că era obligat să pună în aplicare prevederile unei legi care a intrat în vigoare, chiar dacă nu el a fost inițiatorul.

 

"Întrebați-i pe cei care au inițiat legea, întrebați-i pe cei care au schimbat sensul, natura juridică a recursului compensatoriu din vocație la liberare condiționată la zile considerate efectiv executate, întrebați așadar pe cine a inițiat de ce nu a fundamentat legea, de ce nu a făcut studiu de impact (...). Indiferent cine ar fi ministrul Justiției, când o lege intră în vigoare trebuie să o aplice", a explicat Toader.

 

În opinia sa, faptul că au fost puși în libertate și câțiva deținuți care nu îndeplineau condițiile este regretabil, dar eroarea poate fi explicată prin volumul mare de muncă.

 

"Au fost trei de la Giurgiu care, din eroare, au fost puși în libertate, iar la scurt timp au fost reîncarcerați. Doi aveau o săptămână sau două de făcut în continuare și altul avea vreo trei săptămâni. (...) Sigur, dacă vreți, din punctul meu de vedere, e regretabil faptul, dar volumul de muncă, presiunea și celelalte sunt atât de mari, încât se poate greși. Mai rău ar fi fost dacă cumva, în loc să le dea drumul cu trei zile mai devreme, i-ar fi ținut trei zile mai mult în detenție. Atunci ar fi fost foarte rău, pentru că s-ar fi numit lipsire de libertate", a precizat ministrul Justiției. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22