Toader vrea să dea CSM în judecată: Spune că n-a încălcat independenţa sistemului judiciar

E.b. | 20.12.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţati că ia în calcul să sesizeze instanţa de contencios administrativ în cazul decizie Consiliul Superior al Magistraturii, care a decis că Toader a încălcat independenţa sistemului judiciar, atunci când a făcut declaraţii legate de cazul "Belina".

Pe aceeași temă

 


 

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că Toader a încălcat independenţa sistemului judiciar atunci când a declarat, în legătură cu cazul "Belina", că "legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", transmite Agerpres

 

"CSM - o hotărâre emoţională" - sesizarea instanţei de contencios administrativ!,  a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.


Luând în considerare: 1. Identitatea de conţinut dintre declaraţia dată şi considerente ale deciziei CCR; 

 

2. Raportul Inspecţiei judiciare, prin care se consideră că nu a fost încălcată independenţa justiţiei; 


3. Votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotărât că a fost încălcată independenţa sistemului judiciar, iau în considerare posibilitatea sesizării instanţei de contencios administrativ, pentru verificarea legalităţii respectivei hotărâri!".

 

Ministrul Justiţiei afirmase, într-o postare anterioară, că CSM a luat în cazul său "o hotărâre emoţională".

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în urmă cu o zi, sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul "Belina" şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar.

 

Tot marţi, Curtea Constituţională a publicat motivarea prin care a constatat că hotărârile de guvern din dosarul "Belina" sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor, arătând totodată că numai incidental le revine instanţelor penale competenţa cercetării legalităţii actelor administrative, acesta fiind în general un atribut al instanţelor de contencios administrativ.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22