Toate candidaturile la congresul PSD, validate, inclusiv cele care nu-s pe placul lui Dragnea

Dora Vulcan | 09.03.2018

Toate candidaturile depuse la congresul PSD au fost validate, inclusiv cele care nu îndeplineau condițiile, adică cele depuse de Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi Ecaterina Andronescu. De asemenea, Daniel Florea a renunțat la candidatură și a lăsat loc tandemului Gabriela Firea-Robert Negoiţă.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Astăzi au fost câteva hotărâri adoptate, am propus colegilor să se aprobe și candidaturile care nu îndeplineau toate condițiile. Avem 24 de candidați aprobați. toți vor fi trecuți pe buletinele de vot”, a anunțat Liviu Dragnea la finalul ședinței CEx al PSD de pregătire a congresului extraordinar de sâmbătă, citat de Digi 24. 

 

Cei enumerați s-au arătat nemulțumiți de procedura de înscriere în alegeri, dar şi de modul în care se va vota. Secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu, aduce în discuţie şi căderea în sondaje a partidului. 

 

 

 

Dragnea, alunecos. Dăncilă omnivalenta

 

 

Deși a spus că nu știe ce se va decide în CEx, pnetru că este o structură democratică, Dragnea a dat asigurări că va încerca să-i ”convingă” pe colegi să le aprobe.  

 

„Eu propun. Eu m-am abţinut când s-a votat această condiţie, care a fost considerată de toţi colegii noştri o condiţie minimală, dar pentru a nu fi discuţii o să încerc să-i conving ca toată lumea să candideze, să nu luăm şansa unor mari personalităţi să ajungă în conducerea PSD”, a spus ironic Dragnea, citat de Digi 24. 

 

Întrebat de ce simte nevoia să fie reconfirmat la congres, Dragnea a replicat: „Dar cine v-a spus că simt nevoia? Aţi văzut la mine aşa, o nevoie?” El a spus că există rezoluţii de susţinere a sa de la toate organizaţiile judeţene, deci nu mai este nevoie şi de un vot care să-l reconfirme. 

 

Întrebat dacă se va vedea influenţa sa în votul pentru preşedintele executiv, liderul PSD a răspuns: ”Nu. Dacă se va vedea ceva, se va vedea respectul, influenţa nu”.

 

”Doamna Dăncilă împreună cu celelalte nouă doamne din BPN sunt sigur că vor aduce mai mult echilibru şi mai multă armonie. Nouă doamne - opt vicepreşedinţi plus preşedinta organizaţiei de femei. Dacă va fi aleasă doamna Dăncilă, vor fi zece femei în BPN”, a mai spus Dragnea.

 

Liviu Dragnea a dat asigurări că Viorica Dăncilă va avea timp să se ocupe şi de Guvern, şi de partid.

 

 

 

Bănicioiu, nemulțumit. Îi cruță de prezența sa pe cei care se tem să fie văzuți cu el

 

 

 „Eu ştiam că doar Traian Băsescu a vrut să omoare acest partid şi sper să nu fie şi colegi din interior. Partidul ăsta a fost unit şi a rămas fidel principiilor social-democrate de la înfiinţare. Nu am avut aşa sincope, nici măcar îndoctrinate cum au avut alte partide din România. Dar cred că PSD nu ar trebui să urmărească modelele de succes, de exemplu, al PDL”, a declarat Nicolae Bănicioiu, citat de News.ro, înainte de ședința CEx. 

 

 

 

 

Întrebat ce părere are despre faptul că liderul PSD o susţine pe Viorica Dăncilă, Bănicioiu a precizat că Liviu Dragnea îi susţine pe toţi membrii oneşti de partid.

 

„Liviu Dragnea susţine toţi membrii oneşti de partid. Eu sunt un membru onest de partid. Săptămâna asta o susţine pe Viorica Dăncilă, săptămâna trecută avea altă părere. Deci Liviu Dragnea este tot un membru de partid, ca şi mine, şi are tot un vot”, a spus Băncioiu.

 

De asemenea, întrebat dacă a primit mesaje de susţinere de la alţi membri PSD, Bănicioiu a spus că sunt prieteni pe holuri, însă la CEx nu se afişează împreună ca să nu îi pună în situaţii dificile.

 

„Şi pe holuri suntem foarte buni prieteni. Aici nu au voie, să nu îi vadă conducerea. Eu nu vreau să îi vadă domnul Dragnea sau alţi colegi din conducere că se afişează cu mine. Vreau doar să mă voteze. Oamenii nu se feresc, nu vreau eu să îi pun în situaţii dificile”, a explicat Bănicioiu.

 

El s-a plâns de modul în care este organizat Congresul, spunând că i-a aşteptat, înainte de CEx, foarte mult timp pe organizatori, care au întârziat. Bănicioiu se întreabă cât de serioasă este organizarea.

 

Potrivit listei oficiale, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

 

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

 

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti  - Ilfov sunt candidaţi  Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

 

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi  Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

 

În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi  Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

 

Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

 

 

 

Scandal în PSD - reguli contestate

 

 

Probleme au fost legate de candidaturile lui Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi al Ecaterinei Andronescu, aceştia neavând susţinerea unor organizaţii pentru a candida. Ei au şi criticat modul de organizare a Congresului şi condiţiile impuse pentru a putea candida.

 

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că este o minciună ce spun unii referitor la faptul că acest Congres este organizat pentru a primi funcţii cei care îi sunt apropiaţi lui şi pentru "a scăpa" de cei care îl critică. De asemenea, referitor la afirmaţiile unor lideri PSD care critică actuala conducere, Liviu Dragnea spune că şi ei fac parte din ea şi că "toată lumea vorbeşte peste tot, este o întrecere foarte dură în declaraţii".

 

“Da, văd că se concentrează foarte mult pe proiectul de ţară în ultimele săptămâni, dar startul proiectului va fi prezentat la Congres. Cele două argumente pentru alegeri au fost susţinute de o majoritate covârşitoare, 4-5 excepţii din tot CExN, şi anume o repartizare total echilibrată pe teritoriul ţării a conducerii centrale şi o paritate între bărbaţi şi femei. Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm? Şi atunci eu zic că e bine să candidăm”, a spus liderul social-democraţilor referitor la declaraţia vicepreşedintelui Ecaterina Andronescu, care a afirmat că la acest Congres nu era nevoie de alegeri, ci de discuţii despre proiectul de ţară.  

 

De asemenea, întrebat despre declaraţiile membrilor PSD care critică întreaga conducere, Liviu Dragnea a spus că aceştia fac parte din conducere.

 

"Întregii conduceri din care fac parte şi ei. Iertaţi-mă, toate deciziile au fost luate împreună, cine e epurat? În ceea ce priveşte punctele de vedere, toată lumea vorbeşte peste tot. Este o întrecere foarte dură în declaraţii”, a spus el.

 

Liderul PSD a spus că nu ştie cât de bine le face "acest scandal exagerat” celor din partid care critică deciziile luate de conducere, afirmând că ar trebui să se gândească la binele PSD de care zic tot ei că sunt “foarte preocupaţi".

 

"Dacă mi-aduc aminte, tot dumnealor susţineau şi susţin în continuare ideea de democraţie internă. Unul dintre principiile fundamentale este votul. În Comitetul Executiv s-a aprobat printr-un vot covârşitor această decizie. Eu le spun foarte simplu, neştiind ce au depus, dacă au depus şi pentru ce au depus, ce funcţii, că în Comitetul Executiv de mâine se aprobă orice dosar de candidatură sau se respinge, pentru că asta este procedura utilizată de acest partid. Nu ştiu cât de bine le face lor acest scandal exagerat, dar cred că ar fi bine să se gândească şi la partidul de care zic că sunt foarte preocupaţi", a afirmat Dragnea înainte de ședința CEx.

 

Conform Statutului PSD, Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22