Tokes vs Iohannis: A ponegrit țara vecină, a gesticulat războinic, a ridiculizat unguri și pesediști

Laurentiu Gheorghe | 05.05.2020

Lazlo Tokes, șeful Consiliului Național Maghiar din Transilvania, împreună cu Balazs Itzsak, (Consiliul Național Secuiesc) au depus o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis la ÎCCJ.

Pe aceeași temă

Tokes și Iszak îl acuză pe Iohannis de „comiterea infraciunii de instigare la ură și discriminare” prin declarația televizată din 29 aprilie 2020, discursul fiind „însoţit de gesticulaţie ba războinică, ba ridiculizantă, și a produs mari emoţii atât la noi în ţară, cât şi în ţara vecină ponegrită”. Singurul scop al lui Iohannis a fost incitarea publicului român împotriva pesediștilor și ungurilor (sic!).

Cei doi reprezentanți ai maghiarilor din Transilvania atrag atenția că fapta săvârșită de Iohannis reprezintă „pericol social” fiind „o infracțiune” incitându-i pe români la ură împotriva „ungurilor și pesedistilor” și poate „altera relațiile de vecinătate cu Ungaria”

„Următorul denunţ împotriva domnului Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, vinovat de comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare, prev. şi ped. de art. 369 C.pen., săvârşită prin declaraţia televizată din data de 29 aprilie 2020. (…)

Motive: Cuvântul televizat al preşedintelui, rostit din Palatul Cotroceni, însoţit de gesticulaţie ba războinică, ba ridiculizantă, a produs mari emoţii atât la noi în ţară, cât şi în ţara vecină ponegrită. Textul citat are trei lacune principale: nu este adevărat, incită publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi pesediştii, şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria”, se arată în plângerea penală depusă împotriva preşedintelui Iohannis.

În documentul citat se susţine că „preşedintele României are memorie scurtă despre „dezlipirea” Ardealului” şi semnatarii adaugă o serie de argumente în favoarea plângerii lor.

„Urmează deci să reţineţi, discursul incitant al preşedintelui trebuie să fie calificat ca infracţiune, deoarece îndeplineşte şi condiţia ca fapta să aibă gradul de pericol social care să justifice sancţionarea penală, incidenţa prevederilor art. 369 C.pen. fiind mai presus de orice îndoială”, se arată în încheierea plângerii penale.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, pe 29 aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor adoptase tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta fiind respins apoi de Senat, în calitate de for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22