Traian Basescu anunta a doua suspendare

A.p. | 11.11.2008

Pe aceeași temă

Invitat la "Nasul" (B1 TV), presedintele Traian Basescu a spus ca Voiculescu, Hrebenciuc, Tariceanu si Geoana vor sa dea o lovitura de stat prin suspendarea sa. Presedintele a afirmat ca stie de doua luni de aceasta intentie, pe care insa nu o va mai accepta. "Chiar Voiculescu a spus-o si eu o stiu de doua luni. Au hotarat ca puna un premier stabilit de ei, iar pe presedinte il vor suspenda din nou pe motive constitutionale. Am luat insa toate masurile legale ca in Romania sa nu se petreaca o lovitura de stat".


Presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu-l va numi premier nici pe Geoana si nici pe Tariceanu si admite ca-l prefera pe Stolojan. Criteriul de alegere al viitorului premier va fi "increderea" pe care acesta i-o inspira. "Obiectivul meu este sa-i propun Parlamentului un premier in care sa am incredere, sa fie capabil si care sa poata negocia apoi cu partidele o majoritate fiindca nu presedintele este cel care negociaza aceasta majoritate. Esential este ca Romania sa aiba un guvern puternic deoarece simtim tot mai puternic presiunea crizei economice."


In acest context, Traian Basescu a vorbit despre noua "lovitura de stat" pe care ar pregati-o Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana si Tariceanu. "Cei care o pregatesc sunt aceeasi echipa: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana, Tariceanu.(..) Stiu acest lucru de doua luni. Daca dupa alegeri nu pun un premier stabilit de ei, presedintele o sa fie suspendat pe motive constitutionale. Cert este, va asigur, ca nu se mai poate, pentru ca nu voi mai tolera o lovitura de stat", a declarat Basescu.


Presedintele a spus ca, de data aceasta, nu va mai pleca de la Cotroceni si a amintit despre prevederile constitutionale, care ii permit sa desemneze un premier pe care il agreeaza si in care are incredere.  "Ce se greseste fundamental este inducerea ideii ca presedintele negociaza majoritatea. Presedintele desemneaza un prim- ministru, iar primul ministru desemnat isi negociaza  Guvernul. Nu presedintele  negociaza cu Hrebenciuc, nici cu Geoana, nici cu Voiculescu (...). Nici cind este un partid cu 51% , presedintele nu este obligat sa desemneze numele propus".


In opinia lui Traian Basescu, aceasta abordare nu inseamna nici santaj, nici o amenintare la adresa Parlamentului, ci doar respectarea Constitutiei.  "Aici nu discutam de santaj, ci de relatii. Sunt momente in viata politica in care Guvernul este controlat de Parlament, sunt momente in care presedintele controleaza armata, sunt zone in care Parlamentul decide si presedintele este obligat sa valideze ce a decis Parlamentul si sunt momente in care presedintele decide si Parlamentul trebuie sa tina cont de ce a decis presedintele, daca nu, presedintele il dizolva", a aratat Basescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22