Traian Basescu: Bugetul de stat e devalizat de PSD/ALDE. Nu se mai dau găleţi, zahăr şi ulei

Vlad Toma | 03.11.2016

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a criticat masurile de crestere a salariilor votate zilele trecute de majoritatea PSD/ALDE considerand ca aceste masuri vor avea consecinte nefaste pentru economia romaneasca.

Pe aceeași temă

 

Fostul presedinte considera ca, desi "nu se mai dau găleţi, zahăr şi ulei", "prin acţiunile PSD şi ALDE din Parlament, bugetul de stat este, pur şi simplu, devalizat în numele câştigării alegerilor."

 

Basescu afirma ca salariile in educatie si sanatate trebuie marite, insa aceste majorari nu pot fi facute decat pe baza resurselor reale: "Eu nu spun că, în sectorul sanitar, în educaţie sau în asistenţa socială, salariile nu trebuie mărite. Dimpotrivă. Dar marea problemă este dacă aceste măriri sunt în acord cu resursele reale, cu nevoia de a face o distribuţie echilibrată între banii daţi pentru salarii şi banii rezervaţi dezvoltării, iar acum, este evident că se pregăteşte sacrificarea investiţiilor şi a creării de noi locuri de muncă."

 

Fostul presedinte considera ca accentul pus pe cresterea consumului poate avea consecinte nedorite: "Fără investiţii, ţara nu se poate dezvolta, iar stimularea excesivă a consumului nu face decât să accentueze deficitul de cont curent."


"În aceste condiţii, de recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate nici nu mai poate fi vorba. Dacă până acum campaniile erau susţinute cu bani din profitul firmelor, acum plăţile se fac din bugetul de stat. Dragnea, Tăriceanu, Ponta, Rovana Plumb şi toţi ai lor sunt principalii responsabili de sacrificarea investiţiilor, a dezvoltării ţării şi pregătirea intrării în criză," mai arata fostul presedinte.

 

***

 

Deputatii PSD/ALDE din comisiile de munca si de buget au adoptat acum cateva zile mai multe amendamente care prevad cresterile salariale in educatie, sanatate, asistenta sociala etc, ceea ce va duce, conform ministrului Muncii, la cheltuieli de aproximativ 3-4 miliarde lei, in plus fata de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanta modificata prin aceste amendamente. Cresterile au fost aprobate fara un calcul de impact asupra bugetului.

 

Parlamentarii au votat de asemenea eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care si taxa radio-tv, in urma unei initiative a presedintelui PSD Liviu Dragnea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22