Traian Băsescu: Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului.

Laurentiu Gheorghe | 10.10.2019

Fostul președinte Traian Băsescu spune că cel mai probabil moțiunea de cenzură va trece și Guvernul Dăncilă va cădea. La limită dar va trece, anticipează Băsescu.

Pe aceeași temă

„Cred că moțiunea de cenzură a opoziției va trece la limită, dar va trece”, a declarat Traian Băsescu joi dimineață, cu o aproape o oră înainte de începutul dezbaterilor din Parlament.

„Cert este că PNL nu va putea face un guvern onorabil, adică fără sprijinul lui Ponta, Tăriceanu și Hunor”, a spus fostul președinte într-o intervenție telefonică la Digi24, explicând că dacă ar apela la o astfel de variantă liberalii și-ar compromite șansele la alegerile legislative.

„În cazul în care nu va merge într-o alianță cu cei trei, nu se va putea forma un guvern al opoziției, în care, deocamdată, certă este alianța PNL-PMP, PMP având o contribuție prea mică pentru un guvern cu susținere parlamentară”, a spus Băsescu.

„Atunci rămânem pe varianta pe care va juca Ponta, de apropiere a PSD de Pro România”, a afirmat fostul președinte, adăugând că un astfel de guvern nu are nicio șansă să aibă un premier numit de Klaus Iohannis.

„Dacă moțiunea nu trece, doamna Dăncilă este premier cu toate atribuțiunile și va merge înainte, dar cu o puternică compromitere a președintelui Iohannis și a lui Ludovic Orban”, a mai afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a mai postat noapte de miercuri spre joi, propria profeție despre moțiune de cenzură: Va trece, dar căderea Guvernului Dăncilă va fi momentul de început a unei perioade de instabilitate politică, iar marele câștigător va fi Victor Ponta. Băsescu susține, pe Facebook, că Ludovic Orban nu va fi prima propunere de premier a lui Klaus Iohannis, pentru că primul pe listă ar fi Cătălin Predoiu

Postarea lui Traian Băsescu de azi noapte:

„Alături de PNL şi PMP, USR dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis.

Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului. Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic.

În realitate marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD-ului.

Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier. Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohanis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală. Orban trebuie să stea la rând pentru că înaintea lui ar fi Predoiu…

Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară ceea ce pare dificil. Ponta îşi va face jocul cu PSD-ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR.

Scenarii sunt multe. De aceea mă voi limita la a spune doar concluzia:

  • Guvernul cade;

  • Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii;

  • Ludovic Orban nu va fi desemnat premier;

  • Primul guvern nu trece de votul Parlamentului;

  • Al doilea guvern nu va fi niciodată supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa;

  • Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate;

  • Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale. Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor.

Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22