Traian Basescu despre Schengen: Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state ale UE

Fara Autor | 22.12.2010

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a acuzat, marti seara, Franta si Germania de discriminare, declarind ca aminarea aderarii “este inacceptabila” si genereaza un precedent periculos. Intr-o scrisoare, Ministerul de externe sustine ca nu “exista nici un temei juridic sau de oportunitate” pentru asocierea aderarii cu Mecanismul de verificare pe justitie.




Traian Basescu a subliniat ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice prevazute in tratatul de aderare la Uniunea Europeana si a precizat ca amanarea aderarii Romaniei este inacceptabila, in conditiile in care se face din cauza unor considerente politice, nu tehnice, creand astfel un precedent periculos in spatiul UE.





“Am exprimat ca introducerea de conditionalitati contravine dreptului european si creeaza un precedent inacceptatbil, nu numai pentru Romania. Romania are un tratat privind aderarea. Intrarea unui stat in spatiul Schengen are numai conditionalitati tehnice. Din acest punct de vedere, toate rapoartele arata ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice, inclusiv ultimul raport din luna decembrie”, afirma seful statului.




In acelasi timp, presedintele a admis ca Romania are destule probleme, in ceea ce priveste justitia, atat la nivelul CSM, cat si al proceselor de mare coruptie, dar a subliniat ca acestea fac subiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare si nu sunt incluse in acquis-ul Schengen.




“Mentin afirmatia ca aderarea este legata de respectarea acquis-ului Schengen, mentin ca cei doi ministri au o atitudine de discriminare a romanilor. Se fac legaturi incorecte cu privire, insa, la fapte reale: CSM, Parlamentul care a blocat anchete si lipsa de reactie a judecatorilor in ceea ce priveste mai rapida judecare a dosarelor de coruptie la nivel inalt. Domnii ministri leaga accesul Romaniei de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Este o argumentatie fortata si este facuta din lipsa de argumente pentru ca Romania sa nu intre in spatiul Schengen” afirma Basescu.





Traian Basescu a mai afirmat ca, in perioada imediat urmatoare, va clarifica aceste aspecte "la nivel bilateral si la nivel UE". “Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, nici macar din partea celor mai puternice state. Un astfel de precedent poate conduce la alte abuzuri in continuare, Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei”, a incheiat presedintele.





Ministerul Afacerilor Externe: Discrimare fata de modul in care au aderat la Schenghen la ultima extindere





Ministerul Afacerilor Externe considera ca o astfel de abordare "constituie o discriminare a Romaniei si Bulgariei fata de modul in care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere".




"Nu exista niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei si combaterii coruptiei. De altfel, scrisoarea recunoaste ca nu poate fi stabilita o astfel de legatura "rigida" de conditionalitate intre cele doua. Este vorba despre procese diferite, cu instrumente specifice de evaluare si decizie", iar Romania nu poate fi de acord cu deturnarea sensului acestui instrument.





Argumentele MAE :




·    Traversarea cu succes a misiunilor de evaluare in domeniul frontierelor externe si aprobarea rapoartelor aferente acestor misiuni este o dovada de necontestat a faptului ca Romania si-a indeplinit in totalitate angajamentele asumate.


·    Romania implementeaza un sistem tehnic de ultima generatie de supraveghere a frontierei terestre cu sprijinul tehnologiei furnizate de compania franco-germana EADS.


·    Incepand cu data de 5 noiembrie 2010, Romania este conectata deja la SIS si gestioneaza in conditii de deplina securitate aceste date. Tehnologia si aparatura folosita de Romania pentru conectarea la SIS sunt de ultima generatie, iar pregatirea profesionala in a folosi aceste echipamente este la cele mai inalte standarde, aspecte apreciate si cu ocazia ultimei misiuni de evaluare in domeniul SIS din aceasta luna.


·    Referirile la absenta unui cadru juridic si administrativ satisfacator au un caracter generalizator, lipsit de elemente concrete, obiective de evaluare si au un caracter subiectiv, necuantificabil.


·    Ultima misiune de evaluare a Comisiei din luna noiembrie 2010 in domeniul MCV reconfirma faptul ca autoritatile romane au continuat eforturile de reformare a sistemului judiciar si de combatere a coruptiei si au adoptat initiative legislative importante care raspund  recomandarilor Comisiei.




"Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca aderarea la spatiul Schengen este o obligatie asumata de toate statele membre prin Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei si, in acelasi timp, o responsabilitate pe care Romania si-o asuma in beneficiul tuturor cetatenilor europeni", se mai arata in comunicatul MAE.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22