Traian Basescu: Dupa instalarea la putere a lui Iohannis, oameni numiti de mine incearca sa se faca utili si noii puteri

Fara Autor | 18.04.2015

Pe aceeași temă

Fostul presedinte Traian Băsescu a explicat într-un interviu acordat unei echipe de jurnaliști de la Realitatea TV că nu a atacat justiția în ultimele sale declarații, ci doar atitudini ale unor persoane din cadrul acesteia. "Am lăsat în urmă o justiție puternică, dar departe de a fi perfectă", a spus Băsescu, susținând, de asemenea, că "după instalarea la putere a lui Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri". 

 

Despre justiție

 

- De regulă, despre mandatul meu discută foarte mulţi care ştiu mai mult sau mai puţin ce s-a întâmplat în cei 10 ani. Eu nu mă dezic de oameni, mă dezic de atitudini. Nu o să accept niciodată ideea că un preşedinte de ÎCCJ se duce la bilanţul DNA şi spune "suntem pe aceeaşi baricadă în lupta anticorupţie". Judecătorul nu e pe nicio barciadă nicăieri în lume, e un dumnezeu care nu e pe baricada nimănui. Nu o să-mi asum că am fost cel care a numit procurori care spun 'Dacă e nevoie, arestăm 1.000 de oameni'. Procurorul nu arestează. Eu sunt cel care susţine da, am contribuit la construcţia unei justiţii puternice, dar departe de a fi perfectă la acest stadiu, dar nu am auzit în mandatul meu procuror ieşind să spună "Dacă e nevoie, arestăm 1.000 de oameni". Nu! Distorsionezi instituţia. Am momente în care mi se pare că, după instalarea la putere a lui Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri. Iar asta mă deranjează!

 

- Sunt un atent observator al evoluţiilor. Dacă vreţi să înţelegeţi de ce m-a deranjat foarte tare, gândiţi-vă la un film american în care procurorul şi avocatul sunt în sală şi e un dumnezeu care împarte dreptate.

 

-  O reacţie oportunistă - 'Nu ne consideraţi de-ai lui Băsescu', deşi ei nu au fost niciodată ai mei. Eu doar i-am numit.

 

- Am spus tot timpul că am încredere în justiţie. Eu taxez schimbarea de politică. Voiculescu, 10 ani a fost judecat în libertate, Remeş, judecat în libertate, Mureşan, la fel, Fenechiu, la fel, Năstase a fost judecat în libertate. Asta spun, un spectacol inutil în care... Ce cred că nu se înţelege acum şi voi pleda cât timp voi mai fi interesat de viaţa politică din România: în momentul în care ai ajuns la instituţii extrem de puternice - ÎCCJ, DIICOT, Curtea de Conturi, ANI, DNA, SRI - echilibrul între aceste instituţii care înseamnă "statul" şi cetăţeanul care stă în faţa lor, acuzat de ele, eventual, nu se poate face decât respectând drepturile omului. Mă surprinde... Legat de justiţie, s-a întâmplat ceva: o explozie a ideii "arestăm omul". Când ai ajuns să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, drepturile omului rămân singura lui pavăză. Nu-l umili. Scoaterea lor din DNA cu cătuşe, la ore de vârf... Nu-i îngrădi libertatea... Cu atâtea instituţii pe el... De multe ori i-am atenţionat discutând cu procurorul-şef DNA, cu procurorul general, cu directorul SIE, să nu mai dea drumul la stenograme.

 

- Discuţiile cu instituţiile nu înseamnă că-i întrebam "ce faci cu un dosar sau ce faci cu altul"

 

- Susţin categoric că nu s-a respectat Constituţia României din '91 care interzicea magistraţilor să fie ofiţeri acoperiţi. După ce am venit în funcţia de preşedinte, am cerut instituţiilor să renunţe la recrutarea ofiţerilor acoperiţi din Justiţie. Ce s-a întâmplat, nu ştiu.

 

Despre măsurile de austeritate

 

- Cu "omul gras", vă rog să înţelegeţi asta: faţă de numărul de angajaţi pe care-i avea România în servicii, industrie şi agricultură, aparatul de stat era monstruos de mare. Măsura de reducere a salariilor s-a luat pentru tot sectorul bugetar. Alternativa era să fie daţi afară într-o noapte cel puţin 250.000 de salariaţi. Am stat şi am chibzuit mult: putem face asta? Decizia a fost: mai bine-i menţinem pe toţi că e criză şi încercăm temporar o reducere a salariilor. În 2010 am ajuns în situaţia în care nu ne mai dădea nimeni bani pe mai mult de 3 luni pentru că eram o ţară destabilizată macro-economic. Aveam varianta grecească, probabil şi azi am fi fost într-o situaie instabilă, sau să ne stabilizăm macro-economic, ceea ce s-a şi întâmplat. Soluţia aceasta a făcut ca, odată aplicată în 2010, să trecem pe creştere economică în 2012.

 

- Cu închiderea spitalelor... Cred că s-au închis cca 50 de spitale... Nu mai ştiu exact cifra. Ştiţi cum au fost selectate de ministrul Sănătăţii? Spitale în care, dacă ajungea omul, nu aveau ce să-i facă. Atunci s-a spus: le transformăm în azile de bătrâni, le lăsăm cu un punct de interveţie, în schimb, achiziţionăm elicoptere, Salvări, să-i ducem în spitalele mari care au capacitate să-i şi salveze. Acolo, omul se amăgea că s-a dus la spital.

 

- În 2008, România a avut o creştere de 8,5%. Ce prognoză a primit Guvernul Tăriceanu pentru 2009? Pentru construcţia bugetului, elementul de bază care se ia în calcul e prognoza pe anul următor. (...) Politicianul, dacă nu e ajutat cu date de economişti, va lua decizii greşite.

 

Ce lasă după 10 ani

 

-  În primul rând, un stat de drept foarte puternic. Justiţia are foarte multe probleme. Vedeţi câte blocaje la restituiri au fost în justiţie... S-a făcut un slat uriaş de la 2004 la 2014, dar cine crede că nu mai e nimic de făcut, se înşală! Şi SRI are probleme, şi justiţia... Nimeni nu spune că justiţia şi SRI sunt perfecte. V-am spus eu că justiţia a făcut corect retrocedările de nu s-au mai cumpărat dreptri litigioase?

 

Despre declarația din 6 aprilie, când a afirmat că-i este silă să-i sune pe Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea și Livia Stanciu, Băsescu a spus: "Mi-e silă să dau telefon, nu de ei. Mi-e silă să sun, să vorbesc. Se menţine, sigur."

 

- Până nu vom rezolva problema exagerărilor în asistenţa socială... Avem prea mulţi asistaţi sociali plus bugetari pe care 2 mil. de oameni care produc trebuie să-i finanţeze. Farte important e că la fel de bine cum spuneţi că m-aţi auzit spunând că e prea multă asistenţă socială, nu vorbesc de cuantumul pe persoana care ar trebui asistată social...

 

- Eu am cerut tot timpul să se facă, oricărui premier, nu numai lui Boc... Preşedintele are o certă legitimitate care vine din vot, şi atunci e bine să se adreseze public, spunând ce consideră că e bine şi ce nu e bine. Să-mi arătaţi câţi km de autostradă în 3 ani a contractat Guvernul Ponta şi câţi, în 3 ani şi 4 luni, Guvernul Boc? Măcar Boc a lăsat 300 km de autostradă. De pe urma lui Ponta nu ştiu ce o să rămână...

 

- Proiecte extrem de importante: faptul că România e mult mai sigură din punct de vedere militar. Nu sunt probe că au existat închisori CIA în România.

 

- Aveţi o ţară mult mai sigură decât în 2004. Nu e uşor, dar e extrem de important să-ţi faci mandatul pentru că, altfel, o să vină mâine unul să spună 'Preşedintele stă prost în sondaje, să facem referendul şi să schimbăm preşedintele!'. După abordarea asta, Hollande trebuia să plece de mult. Numai nişte mameluci politici au putut gândi 'facem referendum, îl schimbăm'. Luaţi orice preşedinte, după câţiva ani, cade sub 50%.

 

Despre Elena Udrea

 

T. Băsescu: În 2010, a venit la mine Udrea şi mi-a spus "În lumea politică se vorbeşte foarte mult despre nereguli la ANRP". Am chemat instituţiile să culeagă informaţii. În 2011, a fost primul rezultat. Pe urmă, instituţiile au rămas să supravegheze acest proces. Asta e ce ştiu.

 

R. Bogdan: Aţi ştiut că Dorin Cocoş e una dintre verigile importante dintre şefii ANRP şi cei care încasau milioane de euro din retrocedări?

 

T. Băsescu: Nu, dacă aş fi ştiut, aş fi informat instituţiile statului.

 

R. Bogdan: Udrea e vinovată?

 

T. Băsescu: Nu. Sunt convins că nu a luat geanta cu 900.000 de euro. Refuz să cred că putea să o primească în Cabinet. Convingerea mea e Georgescu şi nici Bica nu au luat mită în calitatea pe care au avut-o acolo.

 

Am trecut printr-o înscenare la PNA, în 2003. Acolo era un expert care era salariat al PNA-ului şi a făcut o expertiză în care constata două lucruri: că s-a produs o pagubă de 500 mil. de dolari şi că s-a făcut o fraudă de altă jumătate de milion de dolari. Expertul era un fost salariat al DNA, în subordinea procurorului, şi a dat procurorului ce a vrut să primească. A vrut să primească pagubă, pagubă au primit.

 

Am înţeles că, după evaluarea expertului, terenul de la Plumbuita costă 280 euro mp. Am căutat şi eu la notari preţul. Acela e preţul pe care statul îşi încasează taxele. În ianuarie 2011, preţul în grila notarilor, era 485 euro, faţă de 280. În raportul expertului DNA, mp la Plumbuita costa 280 euro, în grilă era 485 euro mp. În rest, Dumnezeu ştie! Nu ştiu mai mult!

 

Acum nu sunt arestaţi pentru că sunt vinovaţi - Udrea, Georgescu, Bica. Judecătorii care au decis arestarea nu au decis că sunt vinovaţi, au decis că e necesar arestul preventiv pentru a nu compromite probele. Probele se duc când începe procesul. Parchetul încă nu a trimis rechizitoriul la instanţă. Oamenii arestaţi preventiv încă nu sunt vinovaţi. Când judecătorul o să spună 'Sunt vinovaţi!', nu o să contest.

 

Pe mine mă surprinde că dintr-o dată au apărut astfel de informaţii despre care eu nu am ştiut nimic. Mi se pare foarte ciudat (că informaţiile au apărut după ce Băsescu a plecat de la Cotroceni.- n. red.). Nu am ţinut pe lângă mine oameni despre care am ştiut că sunt corupţi. Când au ajuns înregistrarile la DNA, după 3 zile l-au arestat pe fratele meu.

 

Despre ofiţerii acoperiţi din presă

 

Când afirmaţia e făcută de şefi de serviciu, eu ce să spun? Deocamdată, citez şi eu din Maior... Mie serviciile mi-au fost extrem de utile şi au rămas foarte puternice. E un lucru excepţional. Având în vedere forţa pe care o au, trebuie instituit un sistem de control mult mai eficient. În orice ţară civilizată, controlul serviciilor secrete îl face Parlamentul. (...) E extrem de important ca, prin modificarea legislaţiei, serviciile secrete să fie controlate. Tentaţia unui serviciu necontrolat este să acapareze informaţie. Depinde ce atribuţiuni dai comisiei de control prin lege. Georgian Pop, foarte tare!

 

Serviciile secrete trebuie să fie controlate

 

R. Bogdan: Aţi avut încredere 10 ani în Coldea şi în Maior... Au reformat sistemul, SRI-ul... Atunci au fost buni, acum nu mai sunt?

 

T. Băsescu: De ce mergeţi la speculaţii ieftine? Vă duceţi la speculaţii mărunte... În 2006, am primis la Parlament tot setul de legislaţie pentru Serviciile secrete. Nimeni nu a vrut să le ia măcar în dezbatere. Probabil în 2006 nu-mi puneam problema că sunt atât de puternice încât trebuia să existe control. E bine că au forţă, numai că trebuie cineva să ştie ce fac.

 

T. Băsescu: Eu nu am avut prieteni ziarişti... Nu i-am chemat la cafele... Când accept să merg la o emisiune, merg şi îi accept aşa cum sunt: unii ostili, unii inteligenţi, alţii proşti de tot.

 

R. Bogdan: Decizia tăierii pensiilor...

 

T. Băsescu: Nu s-a tăiat nicio pensie!

 

R. Bogdan: Când vedeţi banii scurşi la Cocoş, Stelian...

 

T. Băsescu: În afară de Cocoş, nu-l cunosc pe niciunul. Nu am fost cu Udrea şi Cocoş în Dubai.

 

Despre Republica Moldova

 

Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România. Depinde de oamenii politici din fruntea ţării. Dacă vor cetăţenii din Rep. Moldova, că românii vor. Asta e problema. Moscova nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Moldovei spre UE.

 

Întrebat dacă România a pierdut Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că, după părerea sa, "neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chişinău) înseamnă o Moldovă pierdută".

Totodată, el a precizat că Republica Moldova "se poate transforma într-un eşec de proporţii". "Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova", a spus Băsescu.

"R. Moldova nu va fi membră în UE. După lecţia Ucrainei nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde", a explicat fostul şef al statului, adăugând că "Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România".

Despre o eventuală unire, Traian Băsescu a spus că "depinde de oamenii politici din fruntea ţării dacă vor aduce argumentele necesare sau nu".

El a mai spus că Rusia "nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE" şi şi-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles a înţeles că "s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută".

 

Băsescu, atacat de moderatori, răspunde la fel

 

Octavian Hoandră i-a spus fostului preşedinte, încă d ela începutul interviului, că l-a ”detestat” întotdeauna, fără însă a-l urî, în timp ce Băsescu i-a replicat că are o părere foarte proastă despre el şi caracterul lui şi că dacă nu ar fi venit el la emisiune audienţa ar fi fost zeo. La un moment dat, moderatorul a afirmat că Nicolae Ceauşescu a fost un preşedinte mai bun decât Traian Băsescu. Fostul preşedinte a replicat: ”Este posibil, dar nu o spuneţi cu răutate (..) Trebuie să fii.., nu pun etichetă, dar ca să spui că Ceauşesecu era bun...”.

 

”Domnule Hoandră, trebuie să vă spun ca şi mie îmi sunteţi, ca om, foarte antipatic. Şi ca ziarist aţi fost foarte slab. Eu am fost un preşedinte bun”, a continuat Băsescu, citat de Mediafax .

 

Atacurile dintre Traian Băsescu şi Hoandră au continuat pe toată durata emisiunii.

 

Întrebat, pe un ton ironic, care sunt marile proiecte care s-au concretizat în mandatul său de preşedinte, Traian Băsescu a început să îi răspundă moderatorului, spunându-i: "Dacă aţi fi cinstit, dar nu sunteţi cinstit...", moment în care ceilalţi invitaţi din emisiune l-au întrebat de ce jigneşte moderatorul, iar fostul preşedinte a explicat că acesta foloseşte un tip de minciună prin omisiune.

 

La remarca imediată a moderatorului că nu el a fost preşedinte pentru 10 ani, Băsescu a replicat: "Domnule Hoandră, eu ştiu ce aţi fost, vai mama dumneavoastră !".

 

Moderatorul a replicat: "Vai de capul meu !", spunând că el nu a fost marinar prin porturile lumii, iar Băsescu răspunzându-i că, dacă ar fi în stare să fie comandantul unei nave de 306 metri, atunci acesta ar fi mândru de propria persoană.

 

"Poate aş fi, dar la Anvers nu aş putea fi şef...", a replicat Hoandră, aluzie la faptul că Băsescu a fost şef al reprezentanţei Navrom la Anvers în perioada regimului comunist, poziţie din care acesta a fost acuzat în mediul politic că ar fi scris anumite note pentru fosta Securitate.

 

Băsescu i-a spus că îl consideră necinstit deoarece îl acuză numai pe el, nu şi pe alţi foşti preşedinţi, de problemele României.

 

Ulterior, la jumătatea emisiunii, în studio a ajuns şi Rareş Bogdan, care i-a spus fostului preşedinte că nu îi face plăcere să îl vadă, dar că l-a sunat Cozmin Guşă: ”M-a sunat Guşă, mi-a stricat seara, eram cu fiul meu la Snagov”.

 

Băsescu a replicat: ”Nu mă jigniţi, domnul Rareş Bogdan”.

 

Fostul preşedinte i-a spus de mai multe ori lui Rareş Bogdan că este ”necinstit” şi că minte. De asemenea, fostul şef al statului i-a mai spus moderatorului că nu se uită la emisiunea lui pentru că vorbeşte numai el şi în acest fel îşi umileşte invitaţii.

 

 

Spre final, în emisiune a intrat şi Cozmin Guşă, căruia fostul preşedinte i-a spus că are ”probleme cu matematica şi cu logica” şi că este un analist foarte slab.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22