Traian Basescu: Imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice

Fara Autor | 04.05.2009

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu si-a asumat, "alaturi de clasa politica eroarea promulgarii legii privind majorarea cuj 50% a salariilor profesorilor". Declaratia a fost facuta la palatul Cotroceni in contextul in care se pare ca negocierile cu sindicatele din invatamint au esuat, profesorii urmind sa intre in greva, marti, in ziua tezelor cu subiect unic.

"Imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Este o lege care, urmare a evolutiei crizei, nu a mai putut fi aplicata. La ora la care legea a fost votata, nu se cunostea situatia economica dificila pe care avea sa o aduca criza economica", a afirmat, luni, presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Presedintele a precizat ca actiunile de protest ale cadrelor didactice sint rezultatul unor "decizii ale clasei politice" si nu ale unor decizii ale elevilor si parintilor. " De aceea apreciez ca disputa dintre sindicatele profesorilor, pe de o parte, si profesori si parinti, pe cealalta, ar trebui sa se mute intre profesori si clasa politica. Dreptul constitutional la greva nu trebuie sa se transforme intr-un drept de a afecta viata a sute de mii de copii", spus Traian Basescu.

Presedintele a repetat de citeva ori ca isi asuma "eroarea" de a fi promulgat legea maririi cu 50% a salariilor cadrelor didactice, dar a precizat ca eroarea este a intregii clase politice si a fost generata de faptul ca nu s-au putut anticipa dimensiunile crizei economice.

Basescu a sesizat CCR pentru un posibil conflict de natura juridica intre puterile statului

Presedintele a anunţat in aceeasi declaratie de presa ca a sesizat Curtea Constitutionala pentru ca nu considera că este normal ca puterea judecatoreasca "sa incerce sa-si atribuie o prerogativa pe care nu o are prin Constitutie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului".

"In virtutatea prerogativelor constitutionale pe care le am, m-am adresat astăzi Curtii Constitutionale cu cererea de solutionare a unui conflict juridic dintre autoritatea judecatoreasca, pe de o parte, si Parlamentul si Guvernul României, pe de alta parte. Motivul acestei actiuni este depăşirea atributiilor puterii judecatoresti", a  spus presedintele Basescu.

"Fenomenul acordarii de sporuri salariale in ultimii ani a inceput sa se extinda, astfel ca un numar mare de angajati ai institutiilor statului castiga in instante procese in care solicita acordarea unor sporuri. In baza unor hotarari judecatoresti, uneori in baza unor prevederi abrogate, actioneaza ca niste institutii legiuitoare, fapt ce incalca principiul separatiei puterilor in stat", a spus seful statului. Traian Băsescu s-a referit, in principal, la sporurile salariale ale magistratilor, acordate prin decizii judecatoresti.

Ministerul Finanatelor se imprumuta frecvent pentru a acoperi cheltuielile curente

"Vreau sa anunt public faptul ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati, in momentul de fata, sa asigure cheltuielile la care s-a angajat, iar Ministerul Finantelor face imprumuturi frecvente pentru a-si acoperi cheltuielile curente si din acest motiv mi se pare ca a presa in directia bugetului de stat atunci cand se spune ca nu se poate este un lucru care nu poate duce nicaieri", a afirmat, luni, presedintele Traian Basescu.

Presedintele a contextualizat declaratia de anuntul facut, luni, de comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, ca va fi declansata procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22