Traian Basescu: O parte din exploatarile naturale sa fie investite in cercetare si inovare

Fara Autor | 26.04.2012

Pe aceeași temă

 

Presedintele Traian Basescu a facut inca o data apel la demararea exploatarilor zacamintelor naturale din Romania, explicand ca o parte din beneficiile obtinute ar putea fi redirectionate catre invatamant, iar "Romania nu mai are resurse pentru crearea locurilor de munca".
 
"Romania face parte dintre tarile care au atat resurse umane cat si naturale. Pentru Romania, exploatarea chibzuita a resurselor naturale este o prioritate a prezentului. 
 
Sustin ideea ca Romania sa dezvolte un mecanism ca parte din beneficiile obtinute din exploatarile naturale sa fie investite in cercetare si inovare", a declarat Traian Basescu, joi, cu ocazia Conferintei Ministeriale a Procesului Bologna, relateaza Ziare.com.
 
Seful statului a amintit despre exploatarile miniere si la investirea in functie a ministrului Mediului, Attila Korodi, pe 10 aprilie, intarind ideea unor investitii la Rosia Montana si Rosia Poieni.
 
Acesta este de parere ca exploatarile naturale reprezinta o parte a raspunsului la intrebarea "Ce tara lasam pentru generatiile urmatoare?".
 
"Astazi suntem mai legati unii de altii decat ieri. Platim din punct de vedere economic pretul unei insuficiente integrari a unei politici esentialmente fiscale din trecut", a punctat liderul de la Cotroceni.
 
Vorbind despre Procesul Bologna, care a patruns in Romania la mijlocul deceniului trecut, Traian Basescu crede ca acesta reprezinta "un deschizator de drumuri in felul sau". Totodata, a numit Conferinta Ministeriala a Procesului Bologna "cel mai important eveniment mondial al educatiei".
 
"Procesul Bologna este un model de preocupare voluntara intre state (...) si trebuie sa opereze in continuare in interesul studentilor. Apreciez sprijinul pe care l-a acordat constant Comisia Europeana implementarii Procesului Bologna, care a devenit un brand global", a afirmat presedintele Romaniei, adaugand ca, in comparatie cu perioada din urma cu un deceniu, "astazi lucrurile s-au imbunatati semnificativ", in invatamantul universitar.
 
"Reforma invatamantului superior este in prima linie a agendei publice in Romania. Viitorul apartine celor consecventi si curajosi. Am sustinut solutii de modernizare a universitatilor si resping solutiile politicianiste si retractile", a mai declarat Traian Basescu.
 
Acesta a tinut sa aminteasca noua lege a educatiei, adoptata de Romania in 2011 si care cuprinde modernizarea invatamantului preuniversitar, a invatamantului universitar si a invatamantului "pe tot parcursul vietii".
 
"Am sustinut o reforma fara compromisuri. Subliniez importanta intaririi invatamantului tehnic si vocational, dar si a invatamantului stiintific", a mentionat seful statului, cerand totodata fonduri pentru "acele institutii de cercetare care sunt performante".
 
Procesul Bologna este numit dupa Declaratia de la Bologna. Acest act a fost semnat in orasul italian cu acelasi nume, pe 19 iunie 1999, de catre ministrii responsabili de invatamantul superior din 29 de tari europene. 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22