Traian Basescu: Vrem reforma radicala sau peticeala?

Fara Autor | 18.08.2009

Pe aceeași temă

"Educatia reprezinta un domeniu strategic pentru Romania, sistemul educational are nevoie de reforma radicala, nu de cirpeala", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu, in deschiderea dezbaterii cu tema "Reforma structurala a societatii romanesti. Modernizarea Romaniei prin educatie", care a fost organizata la Camera Deputatilor. "Scoala romanesca nu-si mai poate permite sa fie producatoare de someri pe banda rulanta", a mai declarat Traian Basescu, precizind ca "nu sustine un cod sau altul". La dezbatere au mai participat premierul Emil Boc, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, liderii partidelor care au semnat Pactul National pentru Educatie, sindicate. Liberalul Varujan Vosganian a anuntat ca PNL nu va participa la dezbateri.



"Invatamantul romanesc e reglementat de o lege peticita", a opinat seful statului, care a adaugat ca "scoala romanesca nu-si mai poate permite sa fie la coada invatamantului si producatoare pe banda rulanta de someri".




"In ciuda disputelor, pentru intaia oara este unanim acceptata ideea necesitatii unor legi in sistemul de Educatie. (...) Modernizarea statului si integrarea deplina a Romaniei in Uniunea Europeana nu pot avea loc decat cu o schimbare radicala la nivelul sistemului de educatie romanesc. (...) Este iluzoriu sa credem ca putem face performanta fara un sistem al educatiei performant", a subliniat Traian Basescu.



El precizeaza ca primul principiu al Pactului National pentru Educatie statueaza ca statul trebuie sa finanteze educatia tinerilor oriunde este de calitate, indiferent de forma de capital de stat si privat, iar al doilea principiu arata ca este esentiala depolizitarea si profesionalizarea managementului in invatamant.



Un alt principiu este ca educatia permanenta trebuie sa devina baza sistemului educational din Romania, iar elementele care tin de verificarea calitatii in invatamant trebuie modificate.



"Vrem sa reformam sistemul sau sa-l carpim? Numai cine nu doreste cu adevarat modernizarea sistemului mai poate spune ca trebuie sa amanam reforma. Vrem sa reformam sistemul sau sa-l carpim? Daca vrem sa-l carpim, vom mai discuta despre reforma inca 10 ani cu rezultatele cunoscute", a subliniat seful statului.



Presedintele a criticat faptul ca la elaborarea si readactarea Codului Educatiei nu au fost invitati membrii comisiei Miclea. Basescu a adaugat insa ca nu doreste sa sustina exclusiv o formula redactata de unii sau de altii si ca incurajeaza Guvernul sa tina cont de contributiile care vin din partea tuturor.



Intarzierea adoptarii unui pachet de legi pentru Educatie se face in conditiile in care unii cer dezbateri publice, arata Traian Basescu, adaugand ca sunt trei ani de cand s-a constituit comisia Miclea pentru Educatie.



Mai mult, tot cei care au redactat un Cod al Educatiei in trei saptamani spun ca adoptarea Legilor Educatiei se face "in graba", sustine presedintele.



"Scoala romaneasca ramane ancorata in trecut din cauza lipsei de coerenta in organizarea sa. Invatamintul este acum reglementat de o lege peticita, care a suferit peste 50 de modificari, 20 dintre acestea adoptate numai in ultimii doi ani", a declarat Basescu. Presedintele a adaugat ca "Ne aflam astazi in fata unei decizii fundamentale, care va influenta dezvoltarea unei intregi generatii: vrem un proiect coerent care sa fondeze scoala romaneasca in ansamblul ei? Sau dorim sa continuam aceasta politica de peticire a unei solutii care si-a dovedit deja ineficienta?"



"Daca documentarea mea este corecta, din primele 500 de universitati din lume, din topul Shanghai, in care Romania nu se regaseste, doar trei isi mai pastreaza conducerea colegiala care s-a probat a fi neproductiva si care la noi este un sistem monobloc, pe care nu vrea sa-l miste nimeni", a mai spus seful statului.



Presedintele a precizat ca sustine fara rezerve "finantarea descentralizata si transparenta din invatamantul preuniversitar, in functie de rezultatele unitatilor de invatamant conform principiului finantarea urmeaza elevul, care stimuleaza competitia intre scoli si implicit performanta acestora si evaluarea cadrelor didactice si salarizarea acestora in functie de progresul elevilor si de specificul social al comunitatii din care fac parte".



Traian Basescu a atentionat sindicatele ca este timpul sa depaseasca revendicarile care tin de logica egalitarista. "Sindicatele trebuie sa accepte aceasta competitie si sa le spuna celor afiliati ca solutia cea mai realista pentru a le creste veniturile este cea a legaturii lui de performanta si ca actuala reforma este o sansa pentru a nu mai fi dependenti de vointa unui Guvern sau al altuia, ci numai de rezultatele lor si ale echipei pedagogice din care fac parte".



Seful statului a facut apel la toti semnatarii Pactului pentru Educatie si ai Strategiei sa inteleaga importanta unei decizii politice fara de care toate aceste dezbateri vor ramane pur formale si a declarat ca sustine intiativa Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legile educatiei.





Vosganian a parasit sala




Chiar de la debutul dezbaterii, liberalul Varujan Vosganian a intervenit spunind ca dezbaterea este o actiune propagandistica la care PNL nu va fi parte.



"PNL este constient de situatia învatamântului, dar ne exprimam nedumerirea pentru faptul ca presedintele Camerei initiaza această reuniune. Dezbaterea trebuia iniţiată de Guvern, iar poziţia sa ne arată că se află într-un impas şi acum se încearcă o acţiune propagandistică care să sugereze interesul partidelor dumneavoastră faţă de educaţie, deşi nu v-aţi respectat angajamentul de a creşte salariile", a spus Vosganian.



El s-a întrebat dacă Executivul nu încalcă prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie, deoarece asumarea răspunderii este o improvizaţie, iar semnatarii Pactului s-au angajat să respingă improvizaţiile şi să nu politizeze discuţiile.



Preşedintele Traian Băsescu a intervenit transmiţându-i că PNL este partidul care a dat ordonanţa de suspendare a majorării salariilor, ca şi cum, altfel, Cabinetul Boc chiar ar fi dispus creşterea cu 50% a acestora. "Vă amintesc că dumneavoastră aţi dat ordonanţa de urgenţă de suspendare a creşterii salariilor profesorilor", a spus el. Fostul ministru liberal al Finanţelor a părăsit sala de şedinţe.





Andronescu spune ca proiectul ei este cel mai bun




Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu a sustinut inca de la inceputul luarii sale de cuvint ca "proiectul pe care il propun este cel mai bun posibil", si ca "niciun document nu poate fi declarat ca fiind detinatorul adevarului absolut".



Andronescu a mai precizat ca este inevitabil ca educatia sa nu "fie folosita in niciun fel de niciunul dintre actorii politici de pe scena in care azi traim cu totii ". "Proiectul de legi pe care l-a initiat a fost conceput impreuna cu cei care au o expertiza, care reprezinta partenerii sociali, cei care lucreaza in sistemul de invatamant", a spus Adronescu, adaugind ca documentul urmeaza sa fie supus dezbaterii publice si ca este perfectibil.
      




TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22