Transnistria. Trupele rusesti au lansat exercitii, cu o zi inaintea vizitei premierului moldovean in zona

T.d. | 10.04.2015

Pe aceeași temă

Trupele rusesti stationate in regiunea separatista Transnistria au efectuat exercitii, in proximitatea vizitei premierului Republicii Moldova la Tiraspol. Este vorba despre aproximativ 400 de militari rusi si 30 de piese de armament care s-au organizat pentru exercitii, joi, cu o zi inaintea vizitei premierului moldovean Chiril Gaburici in zona.

Potrivit Associated Press, care citeaza presa rusa, trupele au tras in jur de 100.000 de unitati de munitie, a declarat un purtator de cuvant al armatei ruse, Oleg Kocetkov, citat de Gandul.

Manevrele au antrenat, de asemenea, lansatoare de rachete si vehicule blindate de transport.

Cu o populatie predominant rusofona, Transnistria si-a proclamat independenta fata de Chisinau in anii ’90, motivandu-si decizia prin temeri ca Moldova s-ar fi putut reuni cu Romania, ca urmare a prabusirii fostei Uniuni Sovietice.

Trupele rusesti sunt stationate in zona din 1992, in urma unui razboi civil in care au murit peste 1.500 de oameni.

Premierul Republicii Moldova se afla, vineri, la Tiraspol, in vederea unei intalniri cu liderul transnistrean Evgheni Sevciuk. A doua intalnire intre cei doi, aceasta a fost programata pentru semnarea unei colaborari in domeniul asigurarilor, la finalul intalnirii fiind organizata si o conferinta de presa comuna.

Chisinaul manifesta ingrijorare fata de prezenta rusa in Transnistria, cu atat mai mult in contextul incursiunii militare rusesti in Ucraina si Peninsula Crimeea.

Totusi, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov, a declarat ca exista o “dezghetare” a relatiilor cu Tiraspolul, in ciuda faptului ca procesul de pace se desfasoara anevoios si tensionat. O noua reuniune in cadrul negocierilor de solutionare a conflictului transnistrean inchetat, in format 5+2, este programata pentru 21 aprilie, la Viena.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22