Pe aceeași temă
Romania este singura tara din UE care identifica Parlamentul ca cea mai corupta institutie, legislativul fiind urmat in clasamentul romanilor de partidele politice si justitie, arata Barometrul Global al Coruptiei 2009 publicat miercuri de Transparency International, scrie ziare.com.
Barometrul acopera 69 de tari si analizeaza experienta cotidiana a oamenilor in ceea ce priveste mita, coruptia sectorului privat si coruptia la nivel inalt in sase institutii: partide politice, demnitari si functionari publici, Parlament, afaceri si sector privat, sector juridic si mass-media.
O treime dintre romanii inclusi in cercetarea sociologica considera Parlamentul ca fiind zona cea mai corupta, in timp ce 17% au indicat partidele politice, 18% justitia, 13% sectorul privat, 15% functionarii publici si demnitarii, iar 4% presa.
In plus, 69% dintre romanii chestionati considera ca actiunile guvernului actual in lupta impotriva coruptiei au fost ineficiente si 20% au apreciat ca sunt eficiente.
Romania este singura tara din grupul sau regional (denumit UE+, care include statele UE plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Israel) care indica in proportie atat de mare Parlamentul drept cea mai corupta institutie, Lituania si Israelul inregistrand 23% pareri negative, Bulgaria 21%, Cehia 12%, iar restul tarilor europene sub 10%.
Cele mai vizate institutii sau sectoare, din punctul de vedere al coruptiei, au fost, in Europa, sectorul de afaceri (indicat de opt tari) si partidele politice (sapte tari).
In ceea ce priveste sectorul privat, cele opt tari sunt: Olanda - 58%, Danemarca - 63%, Norvegia - 62%, Luxemburg - 43%, Islanda - 55%, Portugalia - 33%, Spania - 29% si Elvetia - 38%. Cele sapte tari care au nominalizat partidele politice drept cele mai corupte sunt: Austria - 35%, Finlanda - 39%, Grecia - 58%, Ungaria - 42%, Israel - 40%, Italia - 44% si Marea Britanie - 30%.
In schimb, Bulgaria este singura tara din Europa care indica Justitia drept cel mai corupt sector, cu o proportie de 38% dintre persoanele chestionate, fiind urmata de Lituania (23%), Romania (18%), Portugalia (14%), Spania (12%), iar restul tarilor avand sub 10 procente.
In ceea ce priveste Parlamentul, Romania a fost singura tara din Europa care a identificat, cu un scor de 4,3, aceasta institutie drept cea mai afectata de coruptie, fiind urmata, in grupul sau regional, de Bulgaria (4,2), Israel (4,0) si Lituania (4,0).
Locul doi, ocupat de Justitie
Urmatoarea institutie considerata cea mai corupta in Romania este Justitia, scorul inregistrat fiind de 4,2, depasit, in UE, doar de Bulgaria, cu 4,6. In schimb, pentru sistemul judiciar, multe state europene au scoruri sub 3,5: Ungaria (3,1), Spania (3,0), Austria (2,4), Grecia (3,4).
In ceea ce priveste coruptia sectorului privat, acesta a obtinut in Romania un scor de 3,9, cel mai mare fiind cel al Ungariei (4,3) si al Islandei (4,3). Acelasi scor ca si Romania il mai au Bulgaria si Norvegia, pe continentul european.
Scorul obtinut de demnitari si functionar publici este, pentru Romania, de 3,8, punctaje mai mari avand, in Europa, Bulgaria (4,1), Italia (3,9) si Lituania (3,9).
Romanii au incredere in mass-media
Cea mai putin corupta institutie din Romania, dintre cele analizate, este considerata mass-media, cu un scor de 3,4. In schimb, in alte tari, presa este catalogata cu scoruri mai mari de coruptie: Grecia (3,8), Ungaria (3,7), Norvegia (3,5) si Luxemburg (3,5).
De remarcat este ca Romania si Bulgaria au cele mai mari scoruri medii, adica valoarea obtinuta din media aritmetica a evaluariilor mentionate mai sus. Faptul ca Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE care au un punctaj mediu de 4,0 este o urmare a acordarii unui calificativ foarte apropiat de 5 (exterm de corupt) pentru mai multe institutii, explica Transparency International.
Romania, Grecia si Ungaria sunt singurele tari din UE care fac parte din categoria 13-22%, alaturi de acestea aflandu-se Serbia si Ucraina, dar si Kosovo, Belarus, Nigeria sau Pakistan.
Un alt aspect analizat de Barometrul TI este disponibilitatea cetatenilor de a plati mai mult pentru a cumpara de la o companie care nu este corupta. Romania se claseaza in categoria tarilor in care foarte putini oameni au raspuns afirmativ la aceasta disponibilitate, sub 30%.
Cuvinte cheie:sondaj,parlament,incredere,punctaj,opinie,valoare